Небезпечні інфекції

Від першого виявленого випадку і дотепер на Рівненщині зафіксовано понад дві тисячі ВІЛ-інфікованих. Третина із них - міські жителі. Втім, запевняють фахівці, на фоні загальнодержавних покАзників число хворих на кожні сто тисяч населення на Рівненщині вдвічі менше.

Олена Гандзюк, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД"Протягом кількох останніх років вдалося стабілізувати рівень захворюваності і темпи поширення. Якщо раніше кількість хворих зростала на 3-5 одиниць щороку, то зараз зростання нема". 

Крім того, вдвічі зріс рівень диспансеризації. Нині 85% ВІЛ-інфікованих краю знаходяться на обліку у лікувальних закладах.

Олена Гандзюк, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД: "Це ті люди, які мали контакт із медпрацівником і отримали медичні послуги. Це дуже хороший показник. Він дуже високий саме на Рівненщині". 

Усе це поки залишається єдиним позитивом в ситуації, що склалася. За словами медиків, більшість ВІЛ-інфікованих, які були зареєстровані в останні роки - не належать до груп ризику. Натомість, люди все частіше інфікуються статевим шляхом. Часто буває, що хворобу виявляють після повернення з заробітків за кордоном. Окрім того ВІЛ-інфекція поєднуються із гепатитом "С" та туберкульозом, що ускладнює лікування. В той же час на Рівненщині досі немає окремої інфекційної лікарні. Спеціалізоване відділення Рівненської центральної міської лікарні - в аварійному стані.

Олег Степчин, міський спеціаліст з питань надання допомоги хворим на ВІЛ/СНІД: "Виділено, це ще за старими стандартами, 2 палати для хворих на ВІЛ. Вони спарені. Туди поступають важкохворі. З температурою, антибіотично резистентними пневмоніями, ураженнями головного мозку. Всі вони - в одній палаті. Існує небезпека зараження персоналу". 

Згадане інфекційне відділення де-факто має рівень обласного. Тому коштом бюджету Рівненщини нині завершується розробка проектно-кошторисної документації для його реконструкції та добудови вартістю 450 тисяч гривень. Наступного року у бюджеті області планують закласти близько двох мільйонів гривень для завершення першої черги. Крім того, незабаром у Центрі СНІДу повинно з'явитися обладнання для молекулярної діагностики ВІЛ-інфекції. Цьому обіцяла посприяти Міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова.

Роман Свирида, Валерій Мартинюк.