Рівняни борються за надання якісної паліативної допомоги дітям

Представники Рівненського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», разом з лікарями, представниками громадських організацій, релігійних конфесій та батьків важкохворих дітей дискутували на тему паліативної допомоги дітям України.

Захід відбувся в столиці України. Серед іншого, під час обговорення акцентували увагу на доступності знеболювальних препаратів, визначення паліативного статусу пацієнта та долі дітей, які позбавлені батьківської опіки.

паліатив діти КИїв

- Це був серйозний захід, який дарує надію, що в нашій країні все ж вдасться створити умови для паліативно хворих діток. Бо нині проблем багато: це і відсутність чіткого визначення, хто з дітей потребує паліативної допомоги, відсутність комплексних послуг для паліативних дітей і їхніх сімей, особливо - відсутність послуг на дому. Це і робота обласних управлінь охорони здоров’я, - розповідає Ганна Котенко, виконавчий директор Рівненського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». - Бо в медицині не повинна існувати вертикаль. Управління охорони здоров’я мали б самі ініціювати і розширювати стандарти послуг. Однак на практиці ситуація інша. Всі чекають вказівок згори. На державному рівні зараз переписується наказ міністерства, в ньому дадуть більш чіткі визначення статусу паліативних пацієнтів і розпишуть принципи функціонування різних служб паліативної допомоги. Проект нового наказу пройшов масу громадських слухань, фактично, він писався колективно, в тому числі і в нашій школі правого захисту паліативних пацієнтів.

За словами Ганни Котенко, якщо на місцях є ентузіасти, то вони створюють систему і без вказівок згори. Показові приклади - це дитячі хоспіси у Надвірній і в Харкові.

- У зв’язку із ліквідацією інтернатної системи можна було б створювати дитячі хоспіси та центри реабілітації на базі колишніх будинків дитини. Але, наприклад, на Рівненщині держслужбовці та керівники відповідних установ хочуть, щоб ці послуги називались послугами з реабілітації, щоб через них проходив величезний потік клієнтів. Керівники таких закладів згідні надавати послуги з паліативної допомоги, по факту вони й так надаються, але називатися хоспісом або відділенням паліативної допомоги не бажають. Нам же залишається відстоювати права паліативно хворих діток в тих умовах, які діють нині, й ініціювати та впроваджувати зміни на рівні країни, - додала  виконавчий директор Рівненського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».