Чиновникам Рівненщини вручили абонемент на життя

У Всесві́тній день боротьби́ зі СНІДом чиновникам Рівненщини вручили абонемент на життя під час засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції.

Абонемент передбачає певний термін дії і в цьому головна суть, і гра слів. Видаючи цей абонемент, держава, міжнародні партнери, громадський сектор, приватні фонди  беруть на себе відповідальність не забувати про зобов'язання, які були взяті, про обіцянки, які ще належить виконати.

ан

-          На всесвітньому рівні прийнята стратегія «90-90-90» для подолання епідемії ВІЛ-СНІДу. Урядом України теж зроблено чимало. Але, є ще обласні та міські програми. Той же Київ активно підключився. У них з місцевого бюджету буде закуповуватися антиретровірусна терапія, яка допомагає зберегти життя ВІЛ-позитивним людям, а також призупинити епідемію. Тому що коли людина проходить таку терапію, вона не може когось інфікувати, не дивлячись на її сексуальну поведінку, вживання наркотиків чи щось подібне. Ми закликаємо владу міста Рівного та Рівненської області активно долучатися до цієї ініціативи, профінансувати на сто відсотків обласну програму з ВІЛ-СНІДу, тим самим фінансуючи всі потреби для діагностики й супроводу ВІЛ-позитивних людей, - розповів Юрій Лазаревич, голова правління Рівненського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

анан

До слова, 2016 рік став в багатьох значеннях переломним в житті українців, які живуть з ВІЛ. Вперше в історії незалежності України бюджет на охорону здоров'я було збільшено на 2 млрд грн. Фінансування програми по боротьбі з ВІЛ зросло на 132% до 851 477 грн. Це дозволить в наступному році за гроші державного бюджету охопити лікуванням 34 тисячі нових пацієнтів з ВІЛ.

анн

Цей стрибок, який зробила Україна в 2016 році, дає всі підстави думати, що 2017 рік стане ключовим в питанні зупинення темпів зростання епідемії ВІЛ в Україні.