#ЗнімайРожевіОкуляри: у Львові презентували інформаційну кампанію доступу до знеболення

У Львові в рамках інформаційної кампанії #ЗнімайРожевіОкуляри лікарі обговорювали проблеми хронічного болю у пацієнтів та необхідність забезпечення адекватного знеболення усім, хто його потребує.

j1

- Кампанія допомагає дізнатися про нові законодавчі можливості щодо призначення підконтрольних препаратів, які знеболюють, про міжнародні норми з визначення рівня болю, - зазначає голова БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич.

nj3

Експерти констатують вражаючу тенденцію - двоє з трьох паліативних пацієнтів в Україні не отримують якісної допомоги, хоча ненадання знеболення для пацієнтів з хронічним больовим синдромом правозахисниками прирівнюється до тортур.

- Ми маємо зняти рожеві окуляри й подивитися правді у вічі – відсутність адекватного знеболення – це тортури, - наголошує представник МФ «Відродження Ксенія Шаповал.

Впродовж півроку фахівці проводили дослідження серед пацієнтів, їхніх родичів лікарів щодо питань знеболення. І виявилося, що лікарі у всіх областях України казали, – у нас все добре, проблем нема. Але пацієнти свідчать про інше, – вони знемагають від болю, не отримуючи необхідних препаратів для знеболення.

–        Ми зустрічаємо страх лікарів призначати знеболювальні (морфій, трамадол тощо), бо їх начебто можуть перевіряти правоохоронні органи.  Прокуратура має право прийти в заклад лише за умови відкриття кримінального провадження. От коли лікар не виписує потрібний препарат важко хворій людині, прирікаючи її на тортури, тоді він може потрапити у поле зору правоохоронців. Також лікарі не вміють адекватно визначити рівень болю пацієнта, відтак правильно призначити ліки», – зазначила Леся Брацунь, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти НМАПО імені П. Л. Шупика у Києві, радник виконуючого обов’язки міністра охорони здоров’я з питань паліативної допомоги.

j2

Презентацію інформаційної кампанії відвідали більше сімдесяти медиків, чиновників, експертів, правозахисників та фармацевтів Львівщини.

Довідково:

#ЗнімайРожевіОкуляри – кампанія, що стартувала у квітні 2017 року та покликана підвищити в суспільстві розуміння поваги до людської гідності, захисту прав паліативних пацієнтів на доступ до необхідних їм сильнодіючих знеболювальних засобів та права на гідне завершення життя. Інформаційна кампанія покликана пояснювати пацієнтам, лікарям і фармацевтам, що знеболення для важкохворих людей, які страждають від больового синдрому, це їх невід’ємне право. Експерти констатують, що двоє з трьох паліативних пацієнтів в Україні не отримують якісної допомоги, хоча ненадання знеболення для пацієнтів з хронічним больовим синдромом правозахисниками прирівнюється до тортур.

Кампанія реалізується Міжнародним фондом «Відродження» у партнерстві з благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя Рівне». Інститутом правових досліджень та стратегій, благодійним фондом «Соборність», благодійним фондом допомоги невиліковно хворим «Мати Тереза», громадською організацією «Клуб «Шанс», Інститутом соціального розвитку, Громадською організацією «Українські правові ініціативи».