Рівнян закликають стати постійними донорами

У західних країнах буди донором — престижно. Така людина своєю доброю справою викликає повагу в оточуючих, тому проблема з переливанням крові в медичних закладах давно вирішена — вона завжди в наявності. У Рівному ця проблема теж не є гострою, за останні два роки у нас збільшилася кількість постійних донорів. Проте бувають дні, коли кров однієї й тієї ж групи та резусу потрібні одразу кільком лікарням. Ось тоді й виникає дефіцит.

rfr_logo 3

Головний лікар Рівненської обласної станції переливання крові Ліля Михальчук:

-        Сказати, що нам дуже бракує донорів буде неправильним. Ми на 100% забезпечуємо місцеві лікарняні заклади донорьскою кров'ю. Більше того, ми часом навіть утилізуємо ту еритроцитну масу, яка залишається і строк зберігання якої минув, а це 35 діб. Плазма зберігається довше. У нас є постійний запас усіх груп крові. Проте бувають випадки, коли кільком медичним закладам в один день потрібна одна й та ж група крові того ж резусу. І тоді в нас дійсно може виникнути дефіцит, про який ми одразу повідомляємо у соцмережах та у ЗМІ, щоб швидше відгукнулися донори і ця нестача була компенсована. Інше питання, що лікарні платять нам за донорську кров, тому вони агітують родичів та близьких хворого, якому потрібне переливання, щоб здавали кров. Бо тоді лікарняному закладу доведеться менше платити за послуги станції переливання крові. Але це одноразові донори, якщо можна так висловитись. Тобто вони прийшли і здали кров, бо це потрібно для близької для них людини. І постійних донорів, які здавали би кров хоча би двічі-тричі на рік, набагато менше. В Європі активно пропагується ідея постійного донорства і таких донорів там багато. У нас, звісно, менше, незважаючи на те, що це має свої переваги, наприклад безкоштовне обстеження, яке підтвердить, чи здорову маєте кров для переливання. Проте за останні два роки кількість таких донорів у Рівному зросла.

Голова правління БО “Мережа 100 відсотків життя Рівне” Юрій Лазаревич:

-      У Рівному ситуація некритична, але цифри останніх років свідчать, що в Україні на 1000 осіб припадає 12-14 донорів. Для порівняння: у країнах Європи – 25, у США і Канаді – 40-60. Бути донором в європейських країнах престижно, і це попри те, що громадянам, які здають власну кров нічого не платять.  Але на це європейці  йдуть, бо  це говорить про  добрий стан здоров’я та про соціальну позицію.