У Рівному відновлювали довіру до вакцинації

Для батьків провели семінар на тему: «Вакцинація як профілактика небезпечних захворювань».  Медики руйнували міфи про щеплення і відновлювали довіру до вакцинації, користуючись інформацією на базі доказової медицини. Захід відбувся у рамках проекту «Сприяння інтеграції України в європейські мережі охорони здоров’я», який втілює благодійна організація “Мережа 100 відсотків життя Рівне” та  управління охорони здоров’я міста Рівне.  Проект спрямовано на подолання проблеми спротиву громади та медичної спільноти євроінтеграційним реформам системи охорони здоров’я.

1

Лікар-імунолог дитячої міської лікарні міста Рівне Світлана Гресь висвітлила основні питання вакцинації та календар профілактичних щеплень, покази та протипокази, руйнувала міфи про щеплення.

rfr_logo 3

-         Міф такий, що інфекції не має, то навіщо щеплюватися? Але інфекції не має за рахунок того, що проводиться вакцинація, проводяться щеплення і ми не бачимо цих інфекцій. І результат вакцинації, результат того, що немає цих інфекцій, він працює на те, що виникає такий міф, але тільки знижується охоплення вакцинами відразу ж виникають спалахи, - зазначає Лікар-імунолог дитячої міської лікарні міста Рівне Світлана Гресь.

Україна має найнижчі показники охоплення щепленнями серед усіх європейських країн та одні з найнижчих в світі. Наприклад, за рівнем вакцинації від кашлюку, дифтерії та правця ми поступаємося Сомалі та Ліберії. Про це свідчить офіційна статистика ВООЗ* та ЮНІСЕФ. У Рівному залишається складною ситуація щодо охоплення населення профілактичними щепленнями. Нерегулярне централізоване постачання імунобіологічних препаратів загрожує ускладненням епідемічної ситуації з імунокерованих інфекцій. Так в зв’язку з перебоями у постачанні вакцини АКДП відмічається ріст захворюваності на кашлюк з 28 випадків за 9 місяців 2014 року до 66 випадків 2017 року. Основна причина зростання захворюваності кашлюком – не проведення профілактичних щеплень, серед захворілих у 57,6% немає жодного щеплення.

-         На захід прийшло чимало батьків і це свідчить про їх зацікавленість, про те, що не все так однозначно й є чимало запитань, на які нині ми даємо відповіді. Наша мета, надавати достовірну інформацію щодо вакцинації батькам, щоб вони приймали рішення, яке берегтиме здоров’я діточок, - зазначає голова БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич.

На 1.10.2017р. 848 дітей до 18 років не мають жодного профілактичного щеплення. Кількість батьків що категорично відмовляються від профілактичних щеплень в 2017 році зменшилась з 1706 до 1649.

Представники управління охорони здоров’я міста Рівне нагадують, що головним засобом профілактики інфекційних захворювань є щеплення. Варто пам’ятати, що вчасно зроблена вакцинація гарантує безпеку здоров’я дитини. Відмовившись від проведення імунізації дитина наражається на високий ризик захворювання з можливими важкими ускладненнями.