Стартувала Всеукраїнська освітньо-інформаційна кампанія «ВІЛ – невидимий, пройди тест – врятуй життя!»

 Кожен другий ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус, тобто 50%. В Європі лише близько 20% не знають про свій статус.

Наразі в Україні зареєстровано найвищий рівень розповсюдження ВІЛ у Європі – за оціночними даними, 238 тисяч людей з ВІЛ усіх вікових категорій на початок 2017 року.

 аегд

Благодійна організація «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та Альянс громадського здоров’я об’єдналися задля єдиної мети – зняти негласне табу з теми ВІЛ/СНІДу, збільшити обізнаність про різні можливості тестування на ВІЛ та стимулювати людей пройти тестування у будь-який зручний для них спосіб:

- В офіційних точках тестування. За допомогою сайту HIVtest.com.ua можна знайти найближчу точку тестування по геолокації.

- Самостійно за допомогою швидкого тесту на ВІЛ. На сайті Selftest.org.ua детально пояснюється, як пройти самотестування за 15 хвилин.

- За допомогою онлайн-тесту на сайті HIVtest.com.ua або мобільного додатку HIV test, який виявить ризики інфікування й порадить пройти реальне тестування на ВІЛ у разі необхідності.«Україна має реальний шанс зупинити епідемію. Вперше ми існуємо в умовах, коли пацієнтам з ВІЛ доступне безкоштовне сучасне лікування, яке дозволяє жити повноцінним життям. Головний виклик сьогодні – обізнаність населення щодо свого статусу, – повідомив Дмитро Шерембей, Голова БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». – Важливо, щоб люди усвідомили: ігнорувати ВІЛ – смертельно небезпечно. Чим раніше виявиш захворювання, тим швидше почнеш терапію, а це запорука збереження здоров’я та життя. Ми спеціально розробили мобільний додаток HIV test, який дозволить кожному оцінити ризики інфікування у анонімний спосіб та дізнатися, де і як можна зробити аналіз на ВІЛ».

«Основне завдання сьогодні – привернути увагу людей до необхідності своєчасного та регулярного тестування на ВІЛ. Це – просто, як ніколи раніше, – стверджує Андрій Клепіков, виконавчий директор Альянсу громадського здоров’я. – Пройти тестування можна абсолютно анонімно як в закладах охорони здоров’я, так і самостійно – швидкі тести для самотестування на ВІЛ стають все більш популярні та доступні».

У 2016 році Всесвітня Організація Охорони Здоров’я рекомендувала самотестування як один з ефективних методів доступу до тестування на ВІЛ, особливо серед груп ризику та молоді. На сайті Selftest.org.ua можна ознайомитися з основними кроками самотестування, дізнатися, де знайти тест-систему та що робити в разі позитивного результату.

З 15 листопада розпочалася всеукраїнська соціальна інформаційна кампанія «ВІЛ – невидимий, пройди тест – врятуй життя!» у вигляді тізерної соціальної реклами на зовнішніх носіях у найбільших містах України та у мережі Інтернет.

Спеціально для кампанії було розроблено яскраві та неординарні візуальні рішення, покликані привернути увагу населення шляхом створення інтересу до теми та подальшого розкриття ідеї у плізерній частині кампанії.

Основна кампанія триватиме з 1 по 31 грудня й передбачає відеолекції та флешмоби для молоді за участю відомих осіб, просування в інтернеті та соціальних мережах, а також можливість пройти безкоштовний анонімний тест у пересувних авто-лабораторіях у Києві, Одесі, Харкові, Львові, Дніпрі, Запоріжжі.