На Рівненщині розбудовували систему паліативної допомоги

Впродовж двох місяців реалізовувався проект  «Налагодження міжсекторальної співпраці органів влади та громадських організацій сфери охорони здоров’я та соціального захисту населення», який спрямовано на розбудову системи паліативної допомоги в Рівненській області шляхом налагодження зв’язків між сектором охорони здоров’я, соціального захисту та громадськості.

пал

 

-         Впродовж останніх років в Україні чітко простежується негативна демографічна ситуація, наслідком  якої є старіння населення і зростання частки осіб, що страждають на тяжкі невиліковні захворювання. Щороку в Рівненській області паліативної допомоги потребують більше 3000 осіб. Насамперед це хворі на термінальних стадіях онкологічних захворювань, СНІДу, туберкульозу. Розуміючи, що лише спільними зусиллями усіх відповідальних суб’єктів за надання паліативної допомоги можливо надати своєчасну підтримку тисячам пацієнтів на останніх фазах життя, було реалізовано проект, який дав конкретні результати, а саме створення мультидисциплінарних бригад паліативної допомоги у місті Рівне та Рівненському районі, - зазначає Ганна Котенко, керівник проекту “Забезпечення захисту прав людей, які потребують паліативної допомоги, силами ОГС».

Паліативна допомога та догляд передбачають надання широкого спектру послуг: забезпечення знеболення, надання медичної допомоги, надання соціального супроводу, правової підтримки, психологічної та духовної допомоги.

-         Необхідний  чіткий розподіл обов’язків між управлінням охорони здоров’я, департаментом соціального захисту населення, а також громадськими об’єднаннями, благодійними фондами та релігійними організаціями. Наразі у цьому аспекті бракує злагодженності  та системності у спільних діях, на це і спрямовано проект. В його рамках було проведено два семінари для керівників управлінь охорони здоров’я та соціального захисту населення районних держадміністрацій, а також тренінги для представників недержавних організацій і новостворених мультидисциплінарних бригад паліативної допомоги, - розповідає Юрій Лазаревич, голова БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Формування спеціальних служб та закладів, які застосовуватимуть у своїй діяльності мультидисциплінарний підхід дозволить якомога швидше відгукуватися на потреби паліативних хворих та сприяти покращенню якості їх життя, бо  окрім полегшення фізичних страждань, паліативна допомога покликана зняти з людей усі зайві турботи, та переживання і дати якомога більше щасливого  часу у колі близьких та друзів.

-         Навіть за  умови готовності  родичів пацієнта  доглядати за ним, родині пацієнта потрібна психологічна та юридична підтримка, навчання нюансам догляду та соціальні послуги, ось чому важливо щоб, установи, підпорядковані міністерству охорони здоров’я, заклади соціальної сфери та недержавні організації працювали разом для забезпечення усіх потреб пов’язаних з паліативним доглядом, - переконує Ганна Котенко

Проект  «Налагодження міжсекторальної співпраці органів влади та громадських організацій сфери охорони здоров’я та соціального захисту населення»  реалізовувався впродовж листопада – грудня 2017 року за підтримки Управління  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РОДА.