Куріння вбиває! 7,2 мільйони дорослих українців у групі ризику

Україна в рамках Угоди про асоціацію з ЄС зобов’язалася прискорювати  проєвропейські зміни в системі охорони здоров’я. Одним з ключових пунктів – є розвиток системи громадського здоров’я, на меті якої популяризація здорового способу життя. Реалізація цього завдання сприятиме зменшенню кількості українців, які палять, що в свою чергу привиде до зменшення кількості захворювань і смертей від них. Так в чому ж ризики тютюнопаління і на яку небезпеку наражаються люди, які мають таку шкідливу звичку?

444

rfr_logo 3

Згідно статистичних данних 10% курців хворіють і згодом гинуть від злоякісних пухлин. Кожні 10 секунд одна людина в світі вмирає в результаті споживання тютюну. В даний час тютюн щорічно вбиває близько чотирьох мільйонів чоловік у всьому світі, але ця цифра зросте до 10 мільйонів через тридцять років, якщо нинішні тенденції паління збережуться. Така недуга як хронічний бронхіт у курців реєструється в 5-7 разів частіше, ніж у некурящих. Курці хворіють на інфаркт міокарда в 2-8 разів частіше, ніж ті особи, що не палять. Любителі цигарок у 3-4 рази частіше гинуть від ішемічної хвороби серця на фоні начебто нормального самопочуття.

При збереженні нинішніх тенденцій, близько 500 мільйонів з нині живих людей – приблизно 9% населення світу – будуть зрештою вбиті тютюном. Починаючи з 1950 року, тютюн вбив 62 мільйони чоловік, тобто більше, ніж загинуло у другій світовій війні. В даний час тютюнова пандемія найбільш гостра в Центральній і Східній Європі, а також у Західному Тихоокеанському Регіоні. Згідно з оцінками ВООЗ, у 1995 році в Центральній і Східній Європі відбудеться 700 000 обумовлених тютюном смертей, приблизно четверта частина таких смертей у світі. Більш того, на відміну від країн Західної Європи і Північної Америки, де лише половина або менше таких смертей відбуваються з людьми молодше 70 років, у Центральній і Східній Європі від двох третин до чотирьох п’ятих таких смертей відбувається з людьми середнього віку.

Такі невтішні статистичні дані через те, що тютюн і тютюновий дим містять більше 3000 хімічних сполук, деякі з яких є канцерогенними, тобто здатними пошкодити генетичний матеріал клітини і викликати зростання ракової пухлини.

Тютюнопаління викликає залежність організму від нікотину, рівнозначну залежності від наркотиків. Нікотин включається в обмін речовин, тому кинути палити так важко. Однак людей, які назавжди відмовилися від куріння, не так уже й мало: на їхньому прикладі ми бачимо, що побороти цю шкідливу звичку – цілком реально.

Кинувши курити, людина сприяє власному оздоровленню: з організму поступово виводяться шкідливі речовини, шлаки; підвищується концентрація кисню в крові; нормалізується кровообіг; збільшується обсяг легких (повертається до колишнього, нормального рівня); знижується ризик виникнення гіпертонії, серцево-судинних, легеневих, онкологічних захворювань, передчасної смертності. Повне очищення організму від наслідків куріння відбувається тільки через 10 років життя без сигарети.

Держава не повинна залишатися осторонь цієї проблеми попри те, що українці самі мають дбати про своє здоров’я. Більшості смертей від тютюну можна запобігти, якщо запроваджувати ефективні заходи контролю над тютюном, зменшувати доступність тютюнових виробів, підвищувати ціни на них і обмежувати маркетинг.

Дійсно, за останні кілька років поширеність куріння в Україні зменшилась на 20%, суттєво зросла вартість цигарок, зникла реклама тютюнових виробів,  проте сьогодні щоденно продовжують курити 7,2 мільйони дорослих українців і всі вони в групі ризику.