Україна потребує посилення відповідальності за відмову від вакцинації

В.о. голови МОЗ Уляна Супрун закликала Верховну Раду внести зміни до законів України, які регламентують питання вакцинації, і посилити відповідальність за відмову від вакцинації, як це зроблено в усьому цивілізованому світі.

rfr_logo 3

Такий крок було зроблено в результаті локальних спалахів кору в Україні й через те, що доволі часто Українські батьки відмовляються від обов`язкових профілактичних щеплень через антивакцинальні кампанії, які ширяться в інформаційному просторі. Європа проходила подібний шлях, відтак у багатьох країнах, на законодавчому рівні закріпили процедуру щеплень навіть без згоди батьків. Тим часом українці, і рівняни в тому числі, ігнорують вакцинування, через що виникають ризики епідемій кору, дифтерії, кашлюку та інших, про які цивілізований Захід вже й забув.

-        Україна увійшла у вісімку держав з найгіршою картиною щеплень у загальносвітовому рейтингу, - зауважує завідувач інфекційним відділенням міської лікарні Сергій Дорошенко. - Хоча станом на сьогодні ми вакцинами забезпечені на 100%. На Заході це питання навіть не стоїть: люди вакцинують себе і дітей, розуміючи ризики та небезпеки. Адже в багатьох європейських країнах - страхова медицина. Якщо людина захворіла, бо своєчасно не була щеплена, страхова компанія не оплатить їй лікування.

За словами п. Дорошенка, західні країни дбають про безпеку свого населення, тому не щепленого від смертельно небезпечних хвороб українця, який виїздить туди на навчання чи проживання, можуть просто розвернути на кордоні. Каже, що особисто стикнувся з таким випадком, коли рівнянин-студент не міг виїхати на навчання до Чехії, бо не був вчасно вакцинований. Тож і звернувся в інфекційне відділення за щепленням. У такій же ситуації опиняються жителі області, які виїжджають на постійне проживання до США чи Канади.

Проте головною причиною, чому потрібно вакцинуватися, стверджують епідеміологи — загроза життю та здоров'ю. Наприклад, зараз на Рівненщині лютує кір: у березні фіксували 66 хворих, а за неповний квітень їх уже 67.

-        Показник захворюваності на кір в Рівненській області в чотири рази перевищує загальнодержавний, - каже завідуючий епідвідділом Рівненського лабораторного центру Віктор Мороз. - Більшість хворих — неповнолітні, тому зараз батьки кинулися активно вакцинувати своїх дітей. Причому трапляються випадки, коли в картці щеплень у дитини зазначено, що щеплення від кору їй вже робили. Тоді батьки зізнаються, що ці дані — неправдиві. Такий випадок був, наприклад, в Костопільському районі. Щеплення цій дитині ми, звісно ж, зробили.

Станом на 20 квітня епідеміологи звітували про наявність 2800 доз вакцин проти кору, чого цілком достатньо, запевнили вони, для нашого регіону. Закликають вакцинуватися і від дифтерії та правця.

-        Наступив період польових робіт, а значить значно зріс ризик захворіти на правець, - стверджує головний спеціаліст обласного управління охорони здоров'я Людмила Яценя. - Достатньо звичайної подряпини, щоб інфекція проникла в організм людини. Так, випадки правця — рідкісні, проте, наприклад, на Рівненщини 100% вони є летальними.

Наукові дані свідчать, що завдяки охопленню не менше 95% дітей і дорослих вакцинацією протягом місяця-півтора спалахи кору можуть припинитися. Відтак країна потребує посилення відповідальності за відмову від вакцинації.