8 позитивних змін в організмі людини, яка кинула палити

Здоров’я не купиш! Ця відома приказка вкотре підтверджує актуальність теми збереження власного здоров’я. Бо це і дешевше, і краще для життя. Це давно зрозуміли в країнах ЄС, відтак розвиток громадського здоров’я у них в пріоритеті. Україна ж тільки стала на цей шлях. В рамках Угоди про асоціацію з ЄС наша країна зобов’язалася прискорювати проєвропейські зміни, зокрема, розвивати систему громадського здоров’я, в тому числі й за рахунок відмови від куріння, бо наша країна має високий рівень споживання тютюнових виробів. Доки на законодавчому та організаційному рівні ведеться підготовка до впровадження змін, українцям варто розпочинати з себе й не чекати, поки держава це зробить за всіх!

rfr_logo 3

Тож якщо ви хочете жити довго та бути здоровими, ви маєте знати, як зміниться ваш організм після відмови від паління:

 Зміна перша (20 хвилин після цигарки)

Робота серця нормалізується. Відновлюються капіляри і судинна сітка. Покращується кровообіг і підвищується чутливість пальців рук і ніг.

Зміна друга (12:00 годин)

Знижується рівень чадного газу в крові, а рівень кисню підвищується. Склад крові приходить в норму.

Зміна третя (від 2-х тижнів до 3-х місяців)

Ризик серцевого нападу знижується. Зникають симптоми тютюнової адикції. Поліпшується циркуляція крові в периферичних судинах. Відновлюється легенева тканина і функція легенів значно поліпшується.

Зміна четверта (від 1 до 9 місяців)

Зменшуються кашель і задишка, це відбувається не відразу, так як легеням потрібен час на виведення скупчених шкідливих речовин.

Зміна п’ята (1 рік)

Зникає тютюнова потреба. Шкіра придбала здоровий відтінок і еластичність. Ризик ішемічної хвороби серця знижується на 50%.

Зміна шоста (5 років)

Кровообіг повністю відновився. Показання ризику інсульту знижуються до рівня некурящих. Нервова і імунна системи функціонують в рази краще.

Зміна сьома (10 років)

Ризик раку легенів удвічі менше, ніж у курця. Ризик розвитку раку порожнини рота, горла, стравоходу, нирок і підшлункової залози зменшується.

Зміна восьма (15 років)

Ризик ішемічної хвороби серця і ймовірність виникнення ракових захворювань стають таким же, як у некурящої людини.