Публічні закупівлі: на Рівненщині спеціалісти виявили дискримінаційні умови

Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення оголосив закупівлю ліків для постраждалих від ЧАЕС (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-05-29-001128-a). Проаналізувавши документацію, аналітики  БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне»  знайшли вимоги  не передбачені законодавством.

Картинка 2

Очікувана вартість препаратів –  3,9 млн грн.

-          Проаналізувавши тендерну документацію ми виявили, що окремі положення технічних вимог замовника не передбачені Законом України (а саме  листи аторизації). – додає аналітик БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Олександр Юзвак. –   Це може суперечити основним принципам здійснення публічних закупівель: добросовісній конкуренції, максимальній економії, прозорості та уникненню дискримінації. 656688

Аналітики наголошують на тому що, вимога надання гарантійних медичного закладу не є належним підтвердженням своєчасного постачання лікарських засобів і не визначає зобов’язань виробника. Натомість, вона може використовуватися потенційними учасниками та виробниками, як засіб для узгодження дій та цін під час участі в процедурі закупівлі, що суперечить ст.5 Закону України «Про публічні закупівлі» - « Замовник не може встановлювати дискримінаційні вимоги до учасників.» https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/922-19

На даний час зазначена закупівля призупинена рішенням Антимонопольного комітету України на підставі скарги з боку постачальників.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Regional monitoring for 100% Life», який здійснюється за підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»