ЄС допомагає Україні боротися з епідемією туберкульозу

Наразі Україна – на 2 місці в Європі за захворюваністю на туберкульоз (із розрахунку кількості хворих на 100 000 людей). Майже кожен четвертий випадок туберкульозу в Україні - це мультирезистентний туберкульоз (МРТБ). Тобто такий, що не піддається лікуванню дуже ефективними протитуберкульозними препаратами.

rfr_logo-3-1024x180

Про це нещодавно повідомила очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, за кількістю хворих із такою формою туберкульозу Україна є одним зі світових лідерів.

"В Україні за останні 5 років розроблені та протестовані різні моделі надання амбулаторної допомоги хворим на туберкульоз. Проте ще потрібно багато роботи, щоб ці моделі запрацювали повноцінно. Додаткові знання про хворобу – один з ефективних шляхів боротьби з нею", – додала Супрун. 

Експерти пояснюють високий рівень захворюваності низьким соціально-економічним розвитком країни, що в свою чергу пов’язано з військовими діями на Сході. Крі того, поширенню туберкульозу сприяє небажання українців при перших ознаках звертатися до лікаря.

- Дуже важливо виявити туберкульоз на ранніх стадіях, коли його можна повністю вилікувати без негативних наслідків для організму, - наголошує фтизіатр Оксана Малиш.

Боротися з туберкульозом в Україні розпочали по-новому. Якщо медреформу вдасться успішно реалізувати, лікарі первинної ланки медицини зможуть ефективно виявляти цю хворобу на ранніх стадіях, коли вона ще не становить загрози ні організму носія, ні людям, які його оточують.

Сімейні лікарі будуть трудитися, як бджілки, – каже заступник головного лікаря Рівненського обласного протитуберкульозного диспансеру Микола Ординський. – У МОЗ вже є проект протоколу надання медичної допомоги при виявленні туберкульозу на рівні первинної ланки медицини. ВООЗ взагалі рекомендує лікувати цю хворобу амбулаторно. Якщо дотримуватися рекомендацій лікарів, вона виліковується.

Те, що амбулаторне лікування туберкульозу сприяє швидшому одужанню, свідчить досвід боротьби з недугою в ЄС. Нині донори  активно допомагають Україні в боротьбі з туберкульозом. Міжнародні організації підтримали українські програми щодо боротьби з взявши на себе зобов’язання з їх фінансування і переходу на амбулаторне лікування.

Крім того в Україні розпочалася реформа протитуберкульозної служби. Серед іншого, вона стосуватиметься  зміни фінансування системи протитуберкульозної допомоги,  запровадження інноваційних протитуберкульозних препаратів та нових методів діагностики та лікування.

-      Має бути об’єднання двох спеціальностей пульмонології та фтизіатрії в одну – пульмонологію. Процес амбулаторного лікування туберкульозу ляже на плечі первинної ланки, сімейних лікарів. Інтенсивну фазу люди й надалі лікуватимуть в стаціонарі, але кількість днів, які вони там проведуть, зміниться. Так лікують в усіх цивілізованих країнах. Ніде і нікого не  тримають в стаціонарі стільки, скільки тримають в Україні. Тому в нас так багато випадків повторного інфікування, інфікування  іншими формами туберкульозу.  Ми потребуємо змін і тому, що амбулаторне лікування не лише ефективніше, а й в 4 рази дешевше стаціонарного, – зазначив заступник голови правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Євгеній Баборикін.