На Херсонщині поставка ліків для ВІЛ-інфікованих надходить з річним запізненням

Про це повідомляє «Мережа 100 відсотків життя Рівне». Аналітики організації порівняли заплановану та фактичну забезпеченість ліками ВІЛ-інфікованих у 2017 році та проаналізували оціночну вартість лікування.

Картинка 1

 У середньому забезпеченість Херсонської області препаратами тотожна запланованій. Проте по факту в 2017 році у регіон надійшли ліки у більшості за минулорічним замовленням.

-          Усього для АРТ терапії в області використовують 20 різних препаратів. Упродовж 2017 року 3 з них в окремі місяці були відсутні. (Це Абакавір,  Долутегравір та Ефавіренц/ламівудин/тенофовіру дизопроксилу фум). Проте, за відсутності препаратів, що постачаються за рахунок коштів державного бюджету їх тимчасово  можуть заміщати, ліками отриманими за рахунок коштів інших джерел фінансування, - відмітив аналітик БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Олександр Юзвак.

Також спеціалісти встановили найбільш поширену схему лікування АРТ у Херсонській області:  Тенофовір/Емтрицитабін/Ефавіренз. Річна вартість курсу цієї схеми становить 8 690 грн на 1-го пацієнта.

Довідково:  Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Regional monitoring and analysis for 100% of Life» за фінансової підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» в рамках реалізації проекту HealthLink: «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»