Зміни можливі, або як у Рівному паліативна допомога дітям стає якісною та доступною

Перше в Україні дитяче паліативне відділення, де прийматимуть всіх, хто цього потребує, відкрили наприкінці минулого року в Рівному. За кілька тижнів його роботи вже п’ятеро дітей отримали якісну та кваліфіковану паліативну допомогу. Відділення називають тимчасовим, бо ж облаштували його на базі обласного Будинку дитини силами меценатів, волонтерів та на зібрані кошти. Паралельно розпочали процедуру виготовлення проектно-кошторисної документації для реконструкції та відкриття повноцінного лікувального закладу, який головний лікар будинку Дитини Василь Ковалюк називає пансіонатом чи майбутнім «Будинком життя»

777

-          Ми виконали те завдання, яке перед нами поставили благодійні організації, волонтери та люди, чиї діти потребують паліативної допомоги. Влада теж нас почула і прийняла відповідні рішення. Нажаль, бюрократична машина неповоротка, тож спільними зусиллями відкрили тимчасове відділення, яке буде функціонувати доти, доки не відбудеться реконструкція, - розповідає він.

79

На відкриття тимчасового відділення благодійними організаціям було залучено більше 800 тисяч гривень. За ці гроші для дітей із важкими діагнозами облаштували дві кімнати. Палати створили по-домашньому затишними, аби діти відчували себе комфортно.

78

Історія відкриття паліативного відділення це історія боротьби людей з неймовірним рівнем віри у користь своєї справи.

Паліатив Будинок дитини

Нині про це навряд чи хтось згадає, але коли це відділення було лише в планах, чиновники та медичний персонал закладу всіляко пручалися. Звідусіль лунало, що це питання неактуальне і нереальне. Однак, кілька місяців боротьби й як результат – Рівненська обласна рада приймає відповідне рішення, а управління охорони здоров'я відповідний наказ. А потім, пошук коштів, ремонт, облаштування палат…

2

-          Я впевнений, якби не участь волонтерів та ЗМІ нічого б не вдалося створити та запустити, - говорить Василь Ковалюк.

Маленькими пацієнтами цілодобово опікуються 11 медиків. Тут допомагають дітям з важкими вродженими вадами, невиліковними хворобами. Консультують батьків дітей, які потребують паліативної допомоги, підбирають адекватне знеболення та харчування. Дитину можна залишати в закладі на певний час, щоб вирішувати поточні чи побутові питання.

77

Всі працівники відділення вже мають досвід надання паліативної допомоги. Попри це, з перших днів роботи відділення, для них розпочали проводити тренінги та навчання, одне з яких провела  Олена Ріга, професорка кафедри педіатрії №1 та неонатології Харківського національного медичного університету.

-          З першого лютого середні медичні працівники навчаються у Дубенському медичному коледжі. Після курсів отримають сертифікати, які підтверджують, що вони мають право надавати паліативну допомогу. Тож всі вони найближчим часом будуть дипломовані та сертифіковані. Наш завідувач відділення теж проходить цикл навчань по дитячій анестезіології та реанімації, - розповідає головний лікар обласного Будинку дитини.

Окрім послуг у відділенні, паліативну допомогу надає і спеціальна виїзна бригада. Вона двічі виїздила до дітей. Перший виїзд був у Сарненський район до онкохворої дитини. Батьків проконсультували, як правильно знеболювати. Показали, що і як робити, щоб дитя почувало себе краще. Наразі зв'язок з батьками підтримується у телефонному режимі. Був у бригади ще один виїзд у Рівному. Для дитини робили корекцію харчування. Ці діти залишаються в полі зору лікарів й їх батьки, в будь-яку пору доби, можуть розраховувати на допомогу персоналу відділення паліативної допомоги.

3

За словами головного лікаря, за цей нетривалий відрізок часу є й маленькі, але важливі перемоги. Одній дитині, за час перебування у відділені, стало значно краще, тепер вона потребує не так паліативної допомоги, як реабілітації.

-          Це говорить про те, що ми рухаємося правильним шляхом. Скоригували харчування  і дитя почало набирати вагу. Скоригували лікування – стан покращився. Якщо відверто то в певній мірі ми й самі здивовані. Якісна паліативна допомога має колосальне значення і це дитя живий приклад, що не варто сумніватися, наше відділення не для тих, хто помирає, це відділення життя, - коментує головний лікар.

Щоб якість допомоги була ще кращою, наразі ведуться пошуки додаткового обладнання у відділення. Мова  про портативні кисневі станції, інфузомати, тощо…

4

Паралельно ведеться робота по підготовці до реконструкції. Проектно-кошторисна документація вже кілька днів як готова й тепер слово за місцевою владою, яка має виділити кошти, після чого розпочнуть будівельні роботи.

Рисунок (793)

Рисунок (794)

Нове відділення паліативної допомоги відповідатиме кращим світовим зразкам.

5

-          У проект нового відділення закладено кращий досвід таких закладів, які успішно функціонують в Білорусії, Польщі, країнах Прибалтики.  Кожна палата у реконструйованому відділені відповідатиме всім стандартам, вона буде як окрема квартира. Також передбачена кімната прощання, місце для батьків, ігор, прийому їжі. Будуть створені всі умови для персоналу, - розповідає про проект відділення головний лікар.

6

Наразі зусиллями персоналу, благодійників і влади у Рівному докладається чимало зусиль, щоб в результаті отримати заклад, де буде закладено інший принцип роботи, не той, до якого звикли на пострадянському просторі. У всіх учасників цього процесу величезне бажання, щоб це був не  лише центр надання паліативної допомоги, але й навчальний заклад. Щоб всі без винятку: медичні працівники, батьки, соціальні працівники, волонтери, родичі, кожен, хто матиме бажання чи потребу, міг отримати досвід та знання, який допомагатиме маленьким пацієнтам жити без болю та страху, в турботі й любові.

Публікація підготовлена в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в забезпеченні прав дітей, які потребують паліативної допомоги», який реалізовується за фінансової підтримки ЄС.