Лікарня на Запоріжжі витратила 4 млн грн без конкуренції (інфографіка)

КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради створює несприятливі умови для постачальників.

Інфографіка Запорізька обласна лікарня

 

У 2019 році медзаклад провів 119 допорогових закупівель на суму 4 мільйона гривень. Допорогові закупівлі – неконкурентні, тобто замовник сам вирішує з ким укласти угоду та на яку суму.

Вивчивши закупівлі аналітиками БО «Мережа 100% життя» м. Харків було помічено, що часто при їх оголошенні замовник не завантажував тендерну документацію, через що учасники не могли ознайомитись з умовами закупівлі та повноцінно прийняти участь у них. Замовник давав можливість ставити йому запитання та отримувати уточнення лише на протязі дня після оголошення.

Таким чином учасники не мали змоги нічого уточнювати, оскільки ознайомитись з умовами було неможливо. – пояснює аналітик Костянтин Дмитрієв. – Тендерну документацію завантажували як правило після того, як учасники наполягали на цьому через запитання у системі. Таким чином в учасників залишалось від 18 хвилин на уточнення до декілька годин.

Таких закупівель у закладі було 65, при цьому в двох замовник взагалі не завантажив документацію. Аналітики зазначають, що дії замовника можуть бути спричинені бажанням бачити на торгах тільки «своїх учасників», що дискримінує систему електронних закупівель Prozorro.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації»у рамках проекту «Стійкі рішення надання допомоги ВІЛ-інфікованим на базі спільнот», за підтримки Французької міжнародної експертизи Ініціативи 5% (Expertise France 5% Initiative).