Про ситуацію з організацією паліативної допомоги та забезпечення знеболення у Рівному

В Українському кризовому медіа-центрі відбулося обговорення результатів шестимісячного моніторингу доступу до знеболення паліативних хворих, проведене групою громадських організацій за підтримки МФ «Відродження».

БО «Мережа 100% життя Рівне» також долучилася до проведення дослідження. Слід відмітити, що ситуація в Рівному відносно благополучна, порівняно з іншими регіонами нашої держави, і насамперед, завдяки ініціативі УОЗ Рівненського міськвиконкому, який уже 5 років тримає на контролі забезпечення онкохворих термінальних стадій знеболювальними препаратами.

Випадки, коли хворим м.Рівне відмовляють в опійних знеболювальних, в ході дослідження зафіксовано не було. Однак і в нашому місті ситуація з організацією паліативної допомоги та забезпечення знеболенням не є ідеальною. Залишаються інші проблеми, і насамперед- це проблема доступу до знеболювальних осіб, які страждають не онкологічними захворюваннями на термінальних стадіях. Зокрема, нами було виявлено 2 випадки, коли люди з діагнозом СНІД не отримують належного знеболення. Іншою проблемою є те, що лікарі міста не завжди використовують триступеневу схему знеболення, надають перевагутрамадолу, поєднують трамадол з опійними знеболювальними, не пропонують пацієнтам таблетовані форми морфіну.

- Водночас, порівняно з ситуацією 2010 року, коли ми проводили перше таке дослідження, стан справ в організації знеболення паліативним хворим  значно покращився, – відмічає Ганна Котенко, керівник проекту із захисту прав паліативних хворих, що його реалізує БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» за підтримки ЄС.  – Насамперед, у нас є таблетований морфін, по-друге, для призначення знеболення вже не потрібно збирати консиліум спеціалістів, призначити необхідні препарати може будь-який лікар, по-третє,значно спростилася система контролю: препарати можна призначати на 15 днів у кількості, необхідній для пацієнта – це значно полегшило життя родичам та хворим з віддалених регіонів, - розповіла вона.

Ситуація в Рівненській області не настільки благополучна, як у місті. Зокрема, у 2016 роцізафіксовано випадок повної відмови онкохворій у знеболенні (смт Колоденка). Жінка померла у страшних стражданнях, а проти лікаря, який не надав знеболення, порушеносправу.