Подолати епідемію до 2020 року

За останні роки поширення соціально небезпечних хвороб набуло загрозливих темпів і стало реальною небезпекою для кожного українця. Ці хвороби вже не виняток, а правило. Офіційна статистика свідчить про зростання показників захворюваності на туберкульоз в Рівненській. Вийти з цієї ситуації та подолати епідемії можна лише шляхом посилення впливу ВІЛ-сервісних НУО на регіональні політики у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Забезпечити сталу протидію цим епідеміям  — найперше і найголовніше завдання, вирішення якого потребує постійного та адекватного фінансування з державного, обласного та місцевого бюджетів.

Що робити та куди рухатись на шляху боротьби з соціально небезпечними хворобами знають у м. Рівному. Впродовж шести місяців представники БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» успішно втілюють проект «Забезпечення сталої відповіді на епідемії ТБ і ВІЛ/СНІДу: від сервісів до адвокації».

58888888888

29 червня, після ряду робочих зустрічей з представниками обласної влади та медиками у Рівненському обласному протитуберкульозному диспансері відбулася чергова зустріч. На ній, головний лікар закладу Ростислав Рожанський з членом комітету Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Леонідом Бондаренко та Євгеном Баборикіним, заступником голови БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» одностайно підтримали ідею затвердження Рівненською ОДА Стратегії забезпечення сталої відповіді на епідемії ТБ і ВІЛ/СНІДу  до 2020 року та плану заходів, щодо її реалізації, яка вже затверджена на всеукраїнському рівні.

- Стратегія знаходиться на етапі підписання в Рівненській ОДА. В заходи цієї стратегії, серед іншого, входить залучення до штату тубдиспансера соціального робітника і прийняття міської програми по ВІЛ-сніду, яка з 2009 році не діє у місті Рівне, - зазначає Євген Баборикін, - На початку проекту здавалось, що цілі, які ми поставили - нереальні, ну або майже нереальні. Адже, ми мали зробити все аби у Рівному медико-соціальна допомога хворим на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію, а ще й профілактика цих захворювань здійснювались за рахунок саме бюджетних коштів. Починали поступово: написали адвокаційний план, потім почали проводити перші зустрічі з представниками влади, лікарями, тими хто приймає рішення. А далі вже просто не було часу на сумніви - просто бачили мету і знали, що все робимо правильно. На щастя, мали підтримку від наших партнерів, експертів з громадської організації “Клуб “Шанс”, їх успішний досвід роботи в Сумській області допоміг уникнути багатьох проблем. Я впевнений, що саме завдяки консолідації зусиль спрямованих на налагодження співпраці з представниками влади ми змогли досягти успіху. Тепер протидія епідеміям ВІЛ/СНІДу та туберкульозу - пріоритетне завдання місцевої політики у цій сфері» - розповідає заступник голови БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Подібні місцеві адвокаційні ініціативи у рамках проекту «Забезпечення сталої відповіді на епідемії ТБ і ВІЛ/СНІДу: від сервісів до адвокації» за підтримки БО «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» реалізовують у м. Краматорськ, м. Мелітополь, Чернігівській та Чернівецькiй областях.