Чому сьогодні імунізація важлива як ніколи

Українці живуть на 11 років менше за європейців. Одна з причин – неефективна медицина. Розширення доступу до імунізації відіграє ключову роль в контексті розвитку галузі та наближення її до європейських стандартів.

rfr_logo2

Планова імунізація є наріжним каменем ефективної первинної медико-санітарної допомоги та загального охоплення медико-санітарною допомогою, оскільки вона забезпечує контакт з центром надання медико-санітарної допомоги вже на початку життя і дає кожній дитині шанс на здорове життя з самого народження.

Крім того, імунізація є однією з основоположних стратегій для досягнення інших пріоритетних цілей в галузі охорони здоров’я – від боротьби з вірусним гепатитом до стримування стійкості до протимікробних препаратів, забезпечення платформи для охорони здоров’я підлітків та підвищення якості допологової допомоги і допомоги новонародженим.

Імунізація рятує мільйони життів і отримала широке визнання в якості одного з найдієвіших і витратоеффективних заходів в області охорони здоров’я. На сьогоднішній день в світі все ще налічується 19,4 мільйони невакцинованих або недостатньо вакцинованих дітей.

Україна має найнижчі показники охоплення щепленнями серед усіх європейських країн та одні з найнижчих в світі. Наприклад, за рівнем вакцинації від кашлюку, дифтерії та правця ми поступаємося Сомалі та Ліберії. Про це свідчить офіційна статистика ВООЗ* та ЮНІСЕФ.

Станом на кінець грудня 2016 року, охоплення щепленнями дітей у віці до 1 року складає*:

БЦЖ – 72,3%

Проти поліомієліту – 60,8%

Проти кашлюку, дифтерії та правця – 21,0%

Проти кору, паротиту та краснухи – 45,5%

Проти гепатиту В – 28,8%

Проти Хіб-інфекції – 51,6%

*За даними електронно-статистичної форми «Укрвак». Інформація надана МОЗ України у відповідь на запит ГО “Батьки за вакцинацію”

З практичної точки зору ці цифри означають, що чотири з п’яти дітей ризикують захворіти, лишитися інвалідами чи померти, якщо поруч опиняться збудники кашлюку, дифтерії чи правця, тому що вони не мають щеплення. Двоє з трьох дітей вразливі до гепатиту В, що вражає печінку. Кожен другий хлопчик ризикує безпліддям у  майбутньому, через те, що батьки вчасно не щепили його від паротиту тощо.

Нагадаємо, за рекомендаціями ВООЗ охоплення щепленнями має складати більше 95%, щоб забезпечити популяційний імунітет та наблизити ліквідацію хвороби. Якщо ви вважаєте, що вашій дитині не страшні ці інфекцій, тому що інші діти щеплені – ще раз подивіться на цю статистику! Якщо ви думаєте: «де той кір?» чи «де той поліомієліт?» – згадайте, що кордони відкриті.

Такі низькі показники вакцинації, які зараз є в Україні, перш за все «заслуга» антивакцинаторів та псевдо-лікарів. Але світова (та й українська) практика свідчить, що це пряма загроза початку спалахів та епідемій хвороб.