Експерти переконують у необхідності медреформи

rfr_logo 3

Цього тижня депутати вдруге спробують проголосувати за окремі законопроекти, які дадуть старт медичній реформі в Україні. В разі успішного голосування у парламенті, система зміниться, як це має бути розповідає Олександр Ябчанка, експерт з медичної реформи Реанімаційного пакету реформ.

Зробити медицину доступною та якісною, аби люди не їздили на лікування закордон, а отримувати фахові медичні послуги в своїй державі, які, до слова, повинні бути спрямовані, в першу чергу, на попередження хвороби. Такі обов’язки взяло на себе керівництво країни підписуючи Угоду про Асоціацію України з ЄС. Проте, на практиці, стан сьогоднішньої медицини в країні дещо інший, зазначає Олександр Ябчанка. Він зазначає, що медики поділяються на дві групи: жебраки чи рекетири. Вони або чекають на подяку, або ж вимагають її. Така ситуація із медичними працівниками склалася через малі заробітні плати, переконаний він. Аби кардинально змінити ситуацію у медичній галузі, український уряд пропонує зміни. Зокрема, відійти від обіцяної ефемерної безкоштовної медицини до гарантованого пакету медичних послуг, які оплачуватимуться із державного бюджету.

- На кінець 18-го року вони мають порахувати ось цей гарантований пакет медичних послуг. Тобто те, що держава за ті гроші, які виділяються на систему охорони здоров’я, що держава може закупити в надавачів мед послуг. Після того цей гарантований пакет передають на затвердження ВРУ. Тоді вона стоїть перед вибором або затвердити цей гарантований пакет. А якщо вони дійсно хочуть розширити цей пакет, то їм прийдеться збільшити фінансування галузі, - розповідає Олександр Ябчанка.

Ще одна зміна: не виділяти коштів на утримання самих приміщень лікарень, а витрачати гроші на медичні послуги. Тобто застосовується принцип «гроші ходять за пацієнтом», що зумовить конкуренцію і між медичними закладами.

- Держава поступово відходитиме від утримання бюджетних закладів охорони здоров’я, де ми, начебто, мали отримати безкоштовну меддопомогу, а переходитиме до закупівлі  у цих закладах охорони здоров’я, медичних послуг, в рамках гарантованого пакету. А де саме закуповувати цю послугу, буде визначати сам пацієнт. От куди пацієнт пішов, туди за ним і пішли бюджетні кошти, - зазначає він.

Якщо народні обранці підтримають пакет цих законопроектів, українці отримуватимуть медичні послуги по системі, яка вже давно успішно функціонує в таких країнах як Норвегія, Італія, Велика Британія та Канада. Та, за словами голови правління БО «100% життя Рівне» Євгена Баборикіна, депутати умисно гальмують прийняття цих змін.

Євгеній Баборикін, голова правління БО «100% життя Рівне»:

- Говорячи про те, що у нас безкоштовна медицина, то це відверта брехня. Тому що всі ми знаємо, що коли ми приходимо у будь-який заклад охорони здоров’я, то ми завжди купуємо собі медикаменти. Хто вимагає, а хто ні, або ж натякають на те, що заплатіть нам за наші послуги. Ми готові платити, але за якісні послуги.