Досить очолювати рейтинг смертності серед європейських країн

За статистикою кожної другої секунди у світі у когось виникає інсульт, а кожної шостої – від інсульту назавжди переривається одне життя. Україна посідає одне з перших місць в Європі за показниками захворюваності та інвалідності від інсульту. Щороку майже 100 тисяч українців стають його жертвами, кожен п’ятий – помирає.

rfr_logo 3

 У загальній структурі смертності серцево-судинні хвороби сягнули майже 70%, тоді як у більшості країн Європи не перевищують 50%. До того ж, інфаркт міокарда в Україні значно помолодшав. Українські чоловіки – від 30 до 59 років - помирають від цих хвороб у шість разів частіше, ніж їхні ровесники в ЄС. При цьому середня тривалість життя в Україні на 10-15 років нижча, порівняно із Заходом.

Без реформ та наближення до європейських стандартів, українці й надалі помиратимуть. Головним завданням є наближення до європейського рівня, реформування галузі за кращими європейськими зразками. Одним з ключових напрямів є боротьба з серцево-судинними хворобами, а саме їх профілактика.

 Нині в Україні числиться близько 12 мільйонів пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Трапляється 40 тисяч інфарктів, 100 тисяч інсультів і 400 тисяч смертей від проблем з серцем на рік. Під час хвороб сердця часто використовують стентування - медичне розширення судин. Ця процедура достатньо дорога, вона коштує близько 50 тисяч гривень. Замість використання таких крайніх заходів, план медреформи - розробити систему профілактики, для цього має активно й потужно працювати система громадського здоров’я. Має працювати комплекс інструментів, процедур та заходів, що реалізуються державними та недержавними інституціями для зміцнення здоров’я населення, попередження захворювань, збільшення тривалості активного та працездатного віку і заохочення до здорового способу життя шляхом об’єднання зусиль усього суспільства. Це потрібно робити якомога швидше, адже нині однією з головних причин та основною передумовою високого рівня захворюваності на серцево-судинні хвороби є такі фактори ризику, як тютюнопаління, зайва вага, брак фізичного навантаження та надмірне вживання алкоголю. Крім того, величезну роль відіграє низький рівень життя, а це незбалансоване харчування та постійні стреси, які теж відіграють ключову роль.

Без негайних дій Україна може втратити наступне покоління через високі рівні смертності від хронічних неінфекційних захворювань. Відтак створення системи громадського здоров’я в Україні є надзвичайно важливим, адже у ній закладені засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я і попередження захворювань.