Донорська кров має бути у безпеці

Змінами до законодавства в Україні, пов’язаними з її інтеграцією в Євросоюз, передбачено, що служба крові за півтора року працюватиме по-новому. Станції переливання крові переформатують, як і банки крові при лікарняних закладах. Щоб донести до медпрацівників, за якими правилами їм доведеться працювати з кров’ю після того, як зміни вступлять в силу, в Рівному пройшла конференція «Безпека крові – нові принципи донорства та нові підходи до тестування крові», організована благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя».

rfr_logo 3

55 

-          На заході було підняте питання щодо змін, які відбуватимуться в державі, стосовно процедур зберігання, трансплантації та передачі крові і які служби та лікарні мають за це все відповідати, - розповів керівник організації Юрій Лазаревич. - Медичні заклади мають бути проінформовані про зміни, щоб для них це не стало несподіванкою. Тому організовані нами фахівці під час конференції інформували їх про майбутні нововведення. Захід пройшов за підтримки Європейської комісії інституту економічних досліджень, адже зміни щодо служби крові прописані в асоціації України з Єврокомісією. Вони є неминучими – Україна зобов’язалася їх дотриматися. Тому в Європі зацікавлені, щоб наші заклади були відповідно підготовлені.

555

За словами головного лікаря Рівненської станції переливання крові Ліни Михальчук, зміни торкнуться переважно структури служби крові.

-          В рамках Євросоюзу наше законодавство, яке регулює діяльність служби крові, має бути імплементоване до законодавства країн ЄС, - пояснила вона. - З цього приводу в Україні в 2015 році працювала європейська комісія, яка інспектувала нашу службу крові, виділивши ряд недоліків в її роботі. Перший – відсутність загальнодержавної служби крові. За рахунок децентралізації фактично на разі кожен регіон виживає своїми силами. Хоча ми й працюємо за інструкціями Міністерства, але в плані передачі даних, єдиної комп’ютерної бази національного реєстру донорів не організовані. Всі ці зауваження були озвучені. Протягом майже двох років була підготовлена концепція розвитку служби крові в Україні і стратегія її впровадження. Зараз стратегія готова. На жаль, протягом року є певні нюанси її прийняття. Як тільки вона буде прийнята на державному рівні, на її впровадження виділять всього лише 18 місяців.         Ця стратегія повністю міняє структуру служби крові. Буде створено новий орган – національний трансфузійний центр, що увійде до складу МОЗ України. Наступний – національний трансфузіологічний комітет. Це буде дорадчий орган, який засідатиме при Міністерстві охорони здоров’я. Але туди будуть залучатися медичні працівники різних спеціальностей, дотичних до трансфузіології, для вирішення тих чи інших питань. Третій незалежний орган буде створений для інспектування. Він не підпорядковуватиметься Національному трансфузіологічному центру.  На регіональному рівні в областях будуть центри служби крові на базі обласних станцій переливання крові. І будуть також трансфузіологічні регіональні комітети. Окремо будуть відділені лікарняні банки крові, які будуть займатися сугубо клінічною трансфузіологією, не маючи право забирати та самотужки переробляти кров.