Епідемія може виникнути будь-якої миті

вакцинація

В рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом уряд взяв на себе ряд зобов’язань, серед яких реформування медичної галузі за кращими європейськими зразками. Одним з ключових напрямів є розвиток системи громадського здоров’я – основи профілактичної медицини.  Вакцинація, один з пріоритетних напрямків розвитку системи громадського здоров’я, довкола якого є чимало різних міфів, які потребують спростування.

rfr_logo 3

Офіційна статистика ВОЗ та Юнісеф про рівень вакцинації в Україні і світі говорить, що за останні 10 років кількість вакцинованих дітей в Україні зменшилась майже в 4 рази. За 10 років на 3/4 знизилась вакцинація від коклюшу, дифтерії, правцю. Кількість дітей, які отримали 3 дози вакцини на першому році життя, від коклюшу, дифтерії та правцю (АКДС або DTP3) зменшилась з 98% в 2005-му році до 23%- в 2015-му. вакцинація від дифтерії, коклюшу, правцю в Україні на рівні відсталих країн Африки. Кількість дітей, які отримали 1-ше щеплення від кору складає близько 60% в 2015-му. Рівень вакцинації від кору в Україні невисокий і не дозволяє запобігти епідемії. Рівень охоплення дітей вакцинацією стрімко знизився після 2008-го року і тепер ми посідаємо одне з останніх місць в світі, між Суданом та Екваторіальною Гвінеєю, дозволивши обігнати себе таким країнам, як Нігерія, Чад та Сирія. В той час американці, європейці та жителі інших розвинених країн вакцинують 95-100% своїх дітей і збільшують кількість вакцин в обов’язковому календарі щеплень. Навіщо вони це роблять? Вакцинація вважається єдиним ефективним способом профілактики тяжких інфекційних хвороб, збеження життя та здоров’я дітей. Також вакцинація економічно вигідна: кожен долар, що витрачається на щеплення, дозволяє економити 3 долари, витрачені на лікування. А якщо порахувати витрати, пов’язані з неможливістю батьків працювати, в той час, коли їхні діти хворіють, кожен долар, витрачений на вакцинацію, дозволяє заощадити 17 доларів.

Є три основних причини, чому в Україні критична ситуація з вакцинацією. Це недостатнє постачання вакцин, недостатність статегічного плану імунопрофілактики з боку держави та недовіра до вакцинації серед населення і медичних працівників.

- Був період, коли завозили неякісні вакцини, які давали велику побічну дію. Але ситуація змінюється. І ми хочемо донести до батьків, що вакцини стали якісні. 2014 року був ухвалений законопроект про передачу закупівель міжнародним організаціям, які нині цим займаються, – коментує Юрій Лазаревич, голова правління БО “Мережа 100 відсотків життя Рівне”.

Що стосується міфів, то їх теж чимало і створені вони штучно лобістами фармацевтичних компаній, які після того, як закупівлями зайнялися міжнародні організації, втратили свої прибутки.

-         Міф такий, що інфекції не має, то навіщо щеплюватися? Але інфекції не має за рахунок того, що проводиться вакцинація, проводяться щеплення і ми не бачимо цих інфекцій. І результат вакцинації, результат того, що немає цих інфекцій, він працює на те, що виникає такий міф, але тільки знижується охоплення вакцинами відразу ж виникають спалахи, – зазначає лікар-імунолог дитячої міської лікарні міста Рівне Світлана Гресь.

Голова правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіковий назвав ще одну категорію причетних до медицини, хто активно протистоїть вакцинації.

– Є так званий антивакцинаційний рух, який складається насамперед з гомеопатів – лікарів-гомеопатів, педіатрів-гомеопатів, які у своїй практиці використовують навіть так звану гомеопатичну вакцинацію. З одного боку, це, звісно, смішно, але, з іншого, вони як учасники ринку просто просувають свій бізнес. Піти з дитиною до гомеопата обійдеться щонайменше у півтори тисячі гривень.  Лікуванням це назвати не можна, але гомеопатам вигідно, щоб люди довіряли не лікарям, а псевдолікарям, які не несуть жодної відповідальності.Все це може мати дуже сумні наслідки. Наприклад, у людини нема щеплення від правця, тому що хтось колись її переконав не робити вакцинацію від смертельно небезпечного інфекційного захворювання. Варто зазначити, що гомеопати – це гарні психологи. Вони вміють вчасно підставити плече і коли з’являється інформація про якісь ускладнення від щеплення проти кору, то вони тут же переконують батьків, що це ледь не всесвітня змова, вакцинуватися не потрібно. Натомість медики поводяться з точністю до навпаки – відмахуються від батьків, випускають колючки, не хочуть розібратися і пояснити, що трапилося, чому. Ось цей антивакцинаційний рух постійно тримається на плаву і в той чи інший момент виринає. Я помітив, що часто їхній публічний вихід пов’язаний з черговими державними закупівлями. Ось тільки має в Україну зайти якась вакцина, і відразу ж з’являються представники руху проти щеплень. Напрошується висновок, що їм або хтось за це платить, або вони користуються моментом, щоб продавати свої гомеопатичні засоби, поширювати гомеопатичну літературу, - зазначає Тимофій Бадіковий.

Сучасні батьки масово вімовляються від вакцинації власних дітей, тому, що наше покоління майже не бачило спалахів поліомієліту, дифтерії, кору,  та інших «контрольованих хвороб», оскільки до кінця 2010-х років рівень охоплення щепленнями був високий. Відомо, що при рівні вакцинації >95%  працює колективний імунітет і епідемії не виникають.

Зараз, коли рівень вакцинації складає менше 30%, епідемія будь-якої з цих, майже забутих хвороб, може виникнути будь-якої миті. Жоден лікар не може гарантувати, що ваша дитина не зустрінеться протягом свого життя зі збудниками цих хвороб.

Тому варто задуматись про безпеку власної дитини, і зробити захистити її від інфекційних захворювань за допомогою вакцинації, як це робиться в усьому світі.