З медреформою розширюється програма «Доступні ліки»

dostup-liku-1024x684

Шукайте цей знак на аптеках вашого міста! Вони беруть участь у программі

Україна продовжує виконувати зобов'язання в рамках програми співпраці з ЄС. Нагадаємо, у 2014 році Європейський союз та Україна підписали Угоду про Асоціацію (УА), що являє собою новий етап у розвитку європейсько-українських договірних відносин, маючи на меті політичну асоціацію та економічну інтеграцію. Однією з ключових позицій є медична реформа.

rfr_logo 3

Напередодні Нового року урядовці  ухвалии ключові документи для запуску реформи системи охорони здоров’я, яка стартує з первинної ланки, та розширили перелік «доступних ліків».

Знайти аптеку можна ТУТ

За програмою «Доступні ліки», можна отримати препарати за рецептом в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою. У 2018 році до програми, окрім вже включених у минулому році препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми, будуть додані 2 діючі речовини (МНН) для лікування серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу: «Лозартан» та «Глібенкламід». Фінансування програми збільшено до 1 млрд.грн. Окрім того, уряд вніс зміни в законодавство, що дадуть можливість під час формування переліку препаратів, які включаються до програми, збільшити кількість безкоштовних ліків щонайменше на 10 препаратів. Тобто вартість понад 40 препаратів з програми «Доступні ліки» держава відшкодовуватиме повністю, і люди зможуть отримати їх безкоштовно.
До слова у 2017 році мaйже 253 тиcячі житeлів Рівнeнщини скористaлися прогрaмою «Доcтупні ліки».

На життєвo нeобхідні ліки мeшканцям облaсті виписaли рeцептів на понaд 17 мільйонів гривeнь.

Нaйбільше скористaлися держaвною прогрaмою у Володимирeцькому, Дубрoвицькому, Зaрічненському, Здолбунівcькому рaйонах, місті Вaраш, а тaкож в ОТГ – Клеcівській, Лoкницькій та Смизькій.

З липня 2018 року до урядової програми “Доступні ліки” будуть включені препарати, необхідні для  життя та здоров’я людей, що перенесли трансплантацію. Наразі цих людей в Україні не багато - близько 2 000. Але вони щоденно, протягом усього життя мають приймати ліки, які застосовуються після операції для запобігання відторгнення органу – імуносупресанти. Це дорогі препарати, які значно обтяжують сімейний бюджет, але саме вони пригнічують механізм відторгнення людським організмом пересадженого органу.

Як і раніше, щоб отримати препарати за програмою «Доступні ліки», потрібно звернутись за рецептом до лікаря первинної ланки – сімейного лікаря чи терапевта, що працює в поліклініці, амбулаторії або має власну практику. Прийти з рецептом до аптеки з позначкою «Доступні ліки» і обрати препарат, який містить вказану в рецепті діючу речовину, та отримати його безкоштовно або з незначною доплатою. Кількість аптек, де можна отримати доступні ліки, постійно збільшується і на сьогодні до участі в програмі долучились вже 6 744  аптеки – це кожна третя аптека в країні.