На центри первинної медичної допомоги Рівного чекають зміни

Громадськість, влада та головні лікарі домовилися про співпрацю в частині переходу до автономізації бюджетних закладів охорони здоров’я Рівного – перетворення їх на комунальні некомерційні підприємства. Про це стало відомо на засіданні круглого столу організованого Радою реформ Рівного та БО «Мережа 100 % життя Рівне», на якому обговорювали перші кроки до автономізації медичних закладів.

27836107_1825112174174394_366574803_o

Нагадаємо 30 січня набув чинності Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Тепер медичні заклади мають стати комунальними некомерційними підприємствами, щоб мати змогу укласти договори з Національною службою здоров’я України, яка закуповуватиме в них, за гроші з Державного бюджету, медичні послуги для пацієнтів.

- Ми всі дійшли згоди, що не варто відкладати цей процес й необхідно вже приступати до роботи. Розпочинаємо з трьох центрів первинної медичної допомоги Рівного: «Центральний», «Північний» та «Ювілейний». Для цих закладів необхідно розробити нові статути. Якщо все буде добре, то вже до липня ми отримуємо три заклади в новому статусі й з новими можливостями, - розповів Євген Новицький, представник БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне»

В результаті реформи медична допомога в цих закладах буде безоплатною для пацієнта, але платною для держави. Крім того, як неприбуткові підприємства, заклади не будуть платниками податку на прибуток і зможуть самостійно розпоряджатися отриманими коштами. У тому числі, вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників. Зарплатня медика залежатиме від кількості пацієнтів, яких він обслуговує й повинна зрости в 6 разів.