Відмова від вакцинації зробила Україну лідером в антирейтингу за захворюваністю на кір

Така, здавалося би, дитяча хвороба, як кір, може обернутися дуже небезпечними наслідками і навіть мати летальний результат. Небезпечний не так сам кір, як ускладнення, які він може викликати. Наприклад, бронхіт, пневмонія, енцефаліт і сильна задишка, в наслідок якої доводиться проводити реанімацію. Від цього застраховані тільки ті, хто вакцинувався. На жаль, Україна у списку європейський країн опинилася у трійці лідерів, де у 2017 році на цей вірус захворіло найбільше людей.

rfr_logo 3

Згідно даних Європейського агентства з охорони здоров'я перше місце у вище згаданому переліку посіла Румунія, де захворіло 5562 особи. На другому місці – Італія з показником 5006 зареєстрованих випадків хвороби. В Україні таких зареєстрували 4767. І, нагадаємо, з Нового року в Рівненській області тільки за три дні захворіло семеро дітей на кір.

Спалах кору в Україні, на думку фахівців, пов'язаний з низьким рівнем вакцинації. Нині, через велику кількість міфів та засторог, українські батьки відмовляються від обов`язкових профілактичних щеплень. Крім того, низький рівень вакцинації й через недовіру до лікарів та вакцин. В результаті Україна стала лідером у антирейтингу.

На жаль, іноді перебіг хвороби дуже важкий. Так від кору у минулому році померло 35 європейців з різних країн континенту, а кількість хворих збільшилась учетверо: медики зареєстрували 21 315 випадків порівняно з 5 273 випадками минуло річ. Такі цифри наводить Європейське регіональне бюро ВООЗ.

"Кожна нова людина, яка захворіла на кір у Європі, нагадує нам, що нещеплені діти та дорослі особи, незалежно від місця проживання, ставлять під загрозу людей, які не мають можливості отримати вакцинацію", – каже директорка регіонального офісу ВООЗ у Європі Жужанна Якаб.

Епідеміологи організації знову ж таки акцентують увагу на основних причинах спалаху кору, серед яких загальне зниження імунітету в населення та до сих пір низький рівень вакцинації. У деяких інших випадках у медичних закладах просто бракує вакцин від цієї хвороби.

Проте в Україні діє державна програма, згідно якої усе дитяче населення безкоштовно забезпечують вакцинами КПК (кір, паротит, краснуха). Для цього потрібно тільки звернутися до амбулаторії, за якою ви закріплені. Щодо дорослого населення, то відповідні вакцини можна придбати в аптеках.