Здоровий спосіб життя — запорука його довготривалості

В Україні все ще залишається високим відсоток смертності громадян від таких хвороб, як туберкульоз, інсульт, інфаркт, ВІЛ/СНІД та інших. У Європі цей відсоток значно нижчий, там багато довгожителів. А все тому, що в ЄС пропагується здоровий спосіб життя та велика увага приділяється первинній профілактиці, тобто своєчасному зверненню до лікарів. Це й стало основною темою навчального семінару, організованого для лікарів Рівного ГО “Мережа 100% життя” на базі ЦПМСД “Центральний”.

rfr_logo 3

На сьогоднішній день комунікація між лікарем та пацієнтом є запорукою не тільки успішного лікування а і завчасного попередження хвороби та виявленні її на ранній стадії. Понад 50% хвороб, а то і більше, можна було б попередити, якби населення вчасно зверталися до лікарів та проходили медогляд.

28642465_1849919791693632_886624664_o

-        За 2017 рік серед жителів міста Рівного зареєстровано 101 випадок вперше виявленого активного туберкульозу, серед яких 20% це занедбані форми, - каже керівник одного зі структурних підрозділів управління охорони здоров'я Валентина Опанасик, яка проводила семінар. - Щорічно від туберкульозу збільшується кількість померлих (в 2017 році 18 осіб померло від туберкульозу). Щороку в Україні діагностується від 2 до 3 тисяч хворих на СНІД. В місті Рівному захворюваність на СНІД з 2006 року з показника 2,8 на 100 тисяч населення зросла до 15,5 в 2016 та 11,0 в 2017 роках. Разом з захворюваністю збільшується і смертність від цієї недуги. Лікарі звертають увагу на те, що варто повернутися до обов’язкових профілактичних оглядів. І звертатися до лікаря, не коли вже запустили хворобу, а щойно з’явилися перші симптоми. Головним важелем у попередженні поширення ВІЛ-інфекції є дотримання здорового способу життя, відмова від ризикованої щодо інфікування ВІЛ поведінки, насамперед вживання наркотиків, обов’язкове використання при статевих контактах засобів  індивідуального захисту.

Протягом останніх років в місті Рівному відсоток відвідувань до лікарів з приводу захворювань становить більше 70 %. Щорічно серед жителів міста реєструють близького 300 випадків інфарктів міокарду та до 500 інсультів. Протягом багатьох років поспіль перше місце серед причин смертності жителів міста Рівного, як і по всій Україні, займають причини хвороб системи кровообігу. Невтішним є і те, що все більше рівень смертності фіксується серед населення працездатного віку, а саме серед чоловічої статі.

- Здоровий спосіб життя і своєчасне звернення до лікарів можуть значно виправити ситуацію високої смертності серед чоловіків, - наголосила Валентина Опанасик. - Щорічно дедалі більше свідомої молоді обирає здоровий спосіб життя, спрямовує свої зусилля на збереження т зміцнення свого здоров"я. Правильне харчування, з урахуванням умов життя, забезпечує сталість внутрішнього середовища організму людини, діяльність різних орагнів та систем, гармонійний розвиток та високу працездатність. Часто можна чути твердження, що хвороба виникла на «нервовому ґрунті». Дійсно, психосоматичні захворювання, тобто, органічні захворювання, серед інших хвороб займають до 60-70% і виникають на ґрунті психоемоційного перенапруження. Під час семінару медики говорили і про те як не піддаватись професійному вигоранню та як емоції впливають на стан людського організму.

Вберегти своє здоров’я та вчасно виявити хворобу – не складно. Для цього необхідно періодично звертатися до лікарів та проходити профілактичні огляди.