Українців від гепатиту С лікуватимуть іноваціними препаратами

Українські можновладці заявили про Євроінтеграційний шлях України й підписали Угоду про асоціацію з ЄС. В рамках цього документу наша держава зобов’язалася прискорювати проєвропейські зміни в системі охорони здоров’я. Країна розпочала реформування галузі за кращими європейськими зразками, однак попереду ще чимало роботи, яку доведеться виконати, щоб зміни стали помітними. Особливо це стосується боротьби з вірусними гепатитами.

таблетки непатит

rfr_logo-3-1024x180

І вже маємо першу, дійсно серйозну перемогу. МОЗ України отримав найнижчу за всю історію державних закупівель ціну на інноваційне лікування вірусного гепатиту С. Курс лікування новітніми препаратами прямої дії коштуватиме 89 доларів. Завдяки цьому усі пацієнти з гепатитом С, які стоять у черзі на лікування, зможуть вилікуватись безоплатно. Це стало можливим завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації.

Для України це справжня подія. Перш за все це перемога пацієнтів. Адже, у країнах ЄС та США страхова медицина покриває витрати пов’язані з лікуванням, в Україні ж ситуація інша, й дозволити собі лікування міг не кожен пацієнт.

Ця перемога важлива ще й тим, що для гепатиту С притаманний безсимптомний перебіг із подальшим розвитком хронічного процесу, що спостерігається у 80% пацієнтів. І Україна посідає перші місця в Європі за темпами поширення гепатиту С, одного з найнебезпечніших вірусних захворювань у світі. За оцінками фахівців, концентрована стадія епідемії вірусного гепатиту С у нашій країні в розпалі. Це та стадія, коли смертельна хвороба виходить за межі груп ризику на кшталт наркозалежних і починає поширюватися на звичайних людей.

г2

“У 2018 році Україна зможе вилікувати безоплатно всіх пацієнтів, які потребують першочергового лікування, це майже 6 тисяч людей. Наступного року лікування отримає вся черга пацієнтів, яким встановлено діагноз гепатит С. Ми фактично відкриваємо нову еру лікування, в якій Україна може перетворитись на країну без гепатиту, ”, – заявила Уляни Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України. Нові ліки від гепатитів, які закуповуватиме Україна через міжнародні організації – це інноваційні ліки прямої дії, що відповідають Рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C. Інноваційний курс лікування – це просто таблетки, які пацієнти повинні приймати протягом 12 тижнів.

“Це справжня перемога для України та всіх пацієнтів з гепатитом С, – підкреслює Сергій Дмитрієв, директор з політики та адвокації БО “100 відсотків життя”. – Ми приклали чимало зусиль для того, щоб у ціх людей, яких чимало в країні, з’явився шанс на одужання. Нарешті в них є надія на довге та здорове життя! Таким чином, препаратів буде достатньо, щоб вилікувати усю чергу з хворих на сьогодні.

За даними ВООЗ та оцінками національних експертів, Україна належить до країн із середньою поширеністю гепатиту С. Щорічно близько у 6 тис людей виявляють гепатит. На черзі для лікування в Україні стоїть 24 786 пацієнтів, яких найближчим часом буде вилікувано від цієї патології.

За епідеміологічними оцінками близько 185млн людей в світі інфіковані вірусом гепатиту С і більшість із них про це не знає.