На Рівненщині більш активно протидіятимуть домашньому насильству

Про це заявили учасники круглого столу, які зібралися обговорити ефективні шляхи протидії домашньому насильству. На захід, який організовано в рамках проекту «Силами громади – проти домашнього насильства» за Підтримки Рівненської ОДА, що реалізовується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», зібралися представники соціальних установ, громадських організацій, юристи, поліція та освітяни.

P81123-110454

- Ми домовилися, що за результатами круглого столу розробимо резолюцію, яка включатиме пропозиції щодо профілактики, запобігання та протидії насильству. Зокрема, внесення змін в існуючі програми з метою утворення мобільних бригад, проведення профілактичних заходів, зрештою все, що дозволить більш активно протидіятимуть домашньому насильству, - розповів голова БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич.

Представники місцевої влади заявили, що особи, які стикнуться з насильством, вберегтися від кривдника зможуть у додатковому відділення на 16 чоловік, яке створюють на базі центру соціально-психологічної допомоги. Там люди матимуть прихисток у будь-який час доби.

За словами старшого інспектора відділення дільничних офіцерів поліції УПД Олега Шандрука з початку року до підрозділів поліції звернулося майже 4 тисячі осіб, які потерпають від домашнього насилля. За його словами, понад 800 насильників притягуються до відповідальності повторно.

Крім того представник поліції повідомив, що згідно із нововведеннями, що запрацюють уже з 1 січня 2019 року, поліцейський, який прибуватиме на виклик про вчинення домашнього насильства, зможе складати терміновий заборонний припис. Це означатиме, що незалежно від права власності на житло Закон діятиме в інтересах потерпілої сторони. І тепер кривднику потрібно шукати місце, де він перебуватиме на час дії припису.

Зі слів керівника ГО «Центр громадських ініціатив Чайка» такі рішення є виправданими, адже часто жертвами стають жінки, діти і їм доводиться шукати прихисток навіть серед ночі.

До слова, з Нового року особи, які вчинятимуть домашнє насильство, нестимуть уже кримінальну відповідальність.  Закон, який вступить в силу, передбачає співпрацю служб, які запобігають та протидіють домашньому насильству. Також буде створений Єдиний держреєстр випадків домашнього насильства, розроблять програми реабілітації для постраждалих і їхніх кривдників.