У дніпропетровського СНІД-центрі неефективно проводять закупівлі – інфографіка

Замість можливих 134,9 тис. грн для держави зекономили усього 78,95 грн.

Инфографика Марго [Восстановлен]

БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» постійно слідкує за проведенням державних закупівель у електронній системі закупівель ProZorro. Проаналізувавши  закупівлі комунального закладу «Дніпропетровський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» аналітики звернули увагу на закупівлю «Послуги їдалень», яка оголошена  на суму 322,3 тис. грн.

Зазначена закупівля  проводилась у формі відкритих торгів та виділяється активною конкуренцією. Вартість зазначеної послуги в результаті аукціону знизилась з 322,3 тис. грн до 134,9 тис. грн (запропонувало ТОВ «Постачання Готових Страв») тобто з економією більше ніж у 2,4 рази.

Проте, у цьому аукціоні перемогла інша фірма ТОВ "ОПТІТРЕЙД", яка надала найдорожчу пропозицію у 322 218 грн. Ці торги завершені з економією для держави у 78,95 гривень або 0,02% від запланованої суми і це все в межах законодавства.

 Ефективність державних закупівель, залежить які від постачальників так і від закупівельників. У цьому випадку закупівельники занадто перестрахувались, а постачальники недопрацювали. В результаті цього дискредитується система державних закупівель, - підкреслив аналітик БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Олександр Юзвак.

На думку аналітиків, причинами таких ситуацій можуть бути неякісна підготовка тендерної документації постачальниками та ускладнення тендерної документації самим замовником.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації»у рамках проекту «Стійкі рішення надання допомоги ВІЛ-інфікованим на базі спільнот», за підтримки Французької міжнародної експертизи Ініціативи 5% (Expertise France 5% Initiative).