У закупівлі житомирської лікарні ціна не відповідає ринковій – інфографіка

За даними аналітиків СОГО «Клуб «Шанс», можлива економія могла сягнути 9 тис. грн.

Инфографика Марго [Восстановлен]

У 2019 році комунальне підприємство «Лікарня №1» Житомирської міської ради провела допорогову закупівлю електричних побутових приладів. Очікувана вартість даної закупівлі склала 13,6 тис. грн.  За результатами торгів укладено п’ять договорів з  ФОП "Вчерашнюк Сергій Анатолійович". Детально проаналізувавши ціну договорів та співставивши з діючими цінами на ринку, аналітики виявили, що ціна, за якою закуповується побудові прилади не відповідає ринковій. Економія при закупівлі по ринковими цінами могла сягнути близько  9 тис. грн. Проте, при проведення допорогової закупівлі цього не сталося. Отже, якщо навіть брати найвищі ціни по регіону, економія досягає 10 тис. грн

Незалежно від того, як саме закуповуватиме замовник товари, роботи чи послуги по «допорогах» через ProZorro, він має дотримуватись таких принципів публічних закупівель, як максимальна економія та ефективність, - підкреслила аналітик СОГО «Клуб «Шанс» Аліна Бойко.

Слід зазначити, що при здійсненні допорогових закупівель замовники мають право застосовувати систему ProZorro та проводити відбір постачальників товарів, надавачів послуг та виконавців робіт в електронному форматі.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Стійкі рішення надання допомоги ВІЛ-інфікованим на базі спільнот», за підтримки Французької міжнародної експертизи Ініціативи 5% (Expertise France 5% Initiative).