Діяльність із забезпечення доступності знеболювальних препаратів для паліативних пацієнтів Рівненської і Волинської областей.

З 1 січня 2014 року за підтримки МБФ "Відродження" розпочнеться діяльність із забезпечення доступності знеболювальних препаратів для паліативних пацієнтів Рівненської і Волинської областей.

1360166968_morphin

Діяльність спрямована на забезпечення права осіб, що потребують паліативної допомоги, на позбавлення  від болю та страждань шляхом: 1) проведення моніторингу системи призначення, відпуску, придбання та аналізу обсягів бюджетних закупівель опійних знеболювальних для хворих, що потребують паліативної допомоги. Оцінка доступності знеболювальних препаратів для пацієнтів Рівненської та Волинської областей; 2) підвищення поінформованості медичних працівників та керівників аптек  Рівненської та Волинської областей про останні зміни в законодавстві, що регламентують обіг, порядок призначення, порядок зберігання опійних знеболювальних препаратів.

Починаючи з 2010 року в Україні велась адвокаціна кампанія громадських організацій за доступ до знеболення для паліативних хворих, ініціатором та організатором кампанії виступив МБФ «Відродження». Блискучим результатом адвокаційних завдяки зусиль громадських організацій стало прийняття Постанови КМУ від 13 травня 2013 р. № 333 «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я».

Новою постановою передбачено:

  • призначення необхідного препарату або збільшення дозування виконуватиме лікуючий лікар, а не комісія лікарів;
  • зберігання вдома п’ятнадцятиденного запасу опійних анальгетиків, потрібних для знеболення при наданні паліативної та хоспісної допомоги.

Постанова встановлює основні і єдині для всіх закладів охорони здоров’я правила приймання, зберігання, видачі, знищення, обліку підконтрольних речовин. Водночас розширює доступність до знеболення та застосування лікарських наркотичних засобів у медичній практиці і створює належні умови для забезпечення рівного і справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості.

Для того, щоб постанова почала діяти на практиці, слід прийняти низку нормативно-правових актів та провести роз’яснення для медичних працівників і працівників аптек на місцях.