Збереження системи відкатів та хабарів – причина провалу медреформи, – Юрій Лазаревич

лазарртб

Голова правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич в ефірі телеканалу РТБ заявив, що депутати продовжують думати про власне збагачення, а не життя та здоров’я своїх виборців.

Нагадаємо, що народні депутати 8 червня лише з третьої спроби, у першому читанні, проголосували законопроект №6327, який запроваджує нову систему охорони здоров'я. При цьому відхилили законопроект №6329, який має запустити нову модель її фінансування. В результаті, запровадження медичної реформи перенесли з першого липня на перше січня і це за умови, що до цього часу в народних депутатів вистачить мужності підтримати другий законопроект.

Збереження системи відкатів та хабарів – причина провалу медреформи, - вважає Юрій Лазаревич. - Багато депутатів всіх рівнів та лобістів набивають кишені грошима в рамках тієї системи, в якій нині функціонує медична галузь. Нині неможливо чітко відстежити, як освоюються кошти, які нині виділяються на медицину. Фінансуються медзаклади і в цьому процесі задіяні депутати та чиновники, в тому числі й місцеві. Бо вони вирішують, як ділити медичну субвенцію між закладами. От на цьому етапі й відбуваються договорняки, вирішується питання про відкати, кому більше, кому менше. Не дарма ж головні лікарі нарікають, що одним закладам мільйони, а іншим копійки. Реформа ж передбачає зміну системи фінансування – виділення коштів не закладам, а за надану ними послугу пацієнту, а за таких умов відкати та хабарі неможливі, - заявив Голова правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич в ефірі телеканалу РТБ.

За умови реалізації медреформи українці отримуватимуть медичні послуги по системі, яка вже давно успішно функціонує в таких країнах як Норвегія, Італія, Велика Британія та Канада. Впровадження міжнародних протоколів лікування в Україні гарантуватиме якість надання медичних послуг. А державне страхування захистить українців від фінансової загрози в разі хвороб - громадяни платять податки, а держава зі зібраних коштів сплачує страхові виплати лікарням, куди ці громадяни йдуть за медичною допомогою!