Рівняни поставили пам’ятник жертвам медичного популізму

received_1492607707444951

Представники БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» під стінами Верховної Ради поставили пам’ятник жертвам медичного популізму й вимагали від нардепів проголосувати законопроекти з медичної реформи до парламентських канікул, які розпочнуться з 14 липня.

received_1492607484111640

Щоб медична реформа не була відкладена ще як мінімум на рік, вони з колегами з інших регіонів України та представниками інших пацієнтських організацій сьогодні розставили символічні хрести із розіп’ятими на них футболками з іменами померлих людей, які так і не дочекалися лікування чи стали жертвою лікарської помилки.

received_1492607507444971

Акцією «Пам’ятник жертвам медичного популізму» депутатам нагадали про екстрену необхідність запуску медичної реформи. Адже щодня в Україні помирає близько 1600 людей через недостатнє лікування, 400 з яких можна було б врятувати через підвищення якості медичних послуг.

received_1492607617444960

- Ми втомилися від того, що нардепи продовжують саботувати медичну реформу. Можливо, їм від її проведення лише зайвий клопіт, адже не секрет, що корупція в медицині та непрозора система фінансування галузі наповнює кишені окремих обранців, але ми продовжуємо боротьбу, бо від цього залежать людські життя. Якщо і сьогодні депутати нас не почули й популізм отримає перемогу над здоровим глуздом та вимогами українців, ми з понеділка розпочнемо більш масову та інтенсивну боротьбу за рівний доступ громадян до фінансування їх лікування, визнання міжнародних протоколів лікування та діагностики, принципу, «гроші ходять за пацієнтом». Ми втомилися, що нардепи прикриваючись популістичними гаслами про необхідність «збереження безкоштовної медицини», якої де-факто в Україні не існує, «вбивають» українців, - заявив голова БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич.

received_1492607654111623

Цього пленарного тижня останній термін розгляду пакету законопроектів №6327 та №6604, які дозволять розпочати медичну реформу вже з наступного року, в іншому випадку, як мінімум до 2019 року не вдасться реформувати українську медицину.

Нагадаємо, медична реформа впроваджує чесні взаємини між пацієнтом та лікарем і ґрунтується на трьох основних принципах. Держава оплачуватиме якісну медичну послугу, а пацієнт сам обиратиме, в якому медичному закладі отримати цю послугу.  По-друге, медична реформа запроваджує Гарантований пакет медпослуг – перелік того, що буде безоплатним для пацієнтів. Держава завжди оплачуватиме 100% за невідкладну допомогу, звернення до сімейного лікаря, терапевта, педіатра, а також паліативну допомогу для невиліковно хворих та пологи. По-третє, усі пацієнти матимуть рівний доступ до медичної допомоги – незалежно від соціального статусу та доходу. Кожен українець отримуватиме таку саму медичну допомогу, як і депутат або міністр та зможе звертатися до тих же лікарів. Очікується, що завдяки зміні фінансування системи охорони здоров’я, яке буде впроваджено пакетом законопроектів, вдасться значно підвищити офіційну зарплату українським лікарям.