Гепатит наступає

Вірус гепатиту вчені виявили лише 20 років тому. Вони бувають різні.Гепатит А в народі зветься "жовтуха". Він передається переважно через немите кухонне приладдя. Вірусні гепатити В і С поширюються через кров та при незахищеному статевому контакті. Останні два особливо небезпечні. В обласному Центрі гепатиту зареєстровані майже 1200 людей, які мають хронічні форми цих недуг. Серед них і Дмитро. У молодого чоловіка виявили недугу рік тому.

Андрій, пацієнт Цетру гепатиту: "Виявили рік тому, після того, як зробили операцію на ногу - пластину вставляли. Прийшов з лікарні, три дні дома, температура висока і сказали, що непатит С. Зараз лікуюсь за свій рахунок. Уже 10 днів відкапався, далі буде ще лікування."

Втім, у стаціонарі щороку лікують лише кожного п’ятого - кажуть медики.

Галина Мартинюк, завідувачка обласного гепатологічного центру: "Щорічно в гепатологічному центрі отримують стаціонарну допомогу до 250 людей з хронічними гепатитами В і С."

В області чотири роки тому прийняли програму боротьби з гепатитами. Завдяки їй торік було виділено 200 тисяч гривень на допомогу таким хворим. Та лікування дороговартісне. Тому цієї суми вистачає на повноцінне лікування лише для двох людей. Між тим кількість хворих постійно зростає.

Вікторія Покоєвчук, заступник начальника Рівненського міського управління охорони здоров’я: "Кожен рік по 80 нових хворих, які поповнюють ряди хворих на хронічні гепатити."
Для профілактики захворювання медики рекомендують вакцинуватись. Особливо це актуально для малят. Між тим відмови від вакцінації саме малюків почастішали.
Вікторія Покоєвчук, заступник начальника рівненського міфського управління охорони здоров’я: "Масово відмовляються мами від такої вакцинації. На БЦЖ погоджуються, а от на вірусний гепатит - ні."

Вакцинуватись можуть за бажанням і дорослі. Щеплення вистачає у багатьох випадках років на п’ятнадцять. А ще лікарі твердять, що в медичних закладах ретельно стежать за дотриманням правил переливання крові та проведення маніпуляцій. Чого не можна сказати про стоматкабінети та перукарні куди санстанція не завжди має право, згідно з чинним законодавством навідуватись.Тому медики радять людям при відвідуванні цих закладів бути особливо прискіпливими.

Галина Баранчук, Сергій Сафта.