Допомогти може кожен, рівнян закликали стати донорами

БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» організувала зустріч молоді Рівного з головним лікарем Рівненської станції переливання крові Ліною Михальчук під час якої закликали стати донорами. Захід відбувся у рамках проекту «Сприяння інтеграції України в європейські мережі охорони здоров’я», який втілює благодійна організація “Мережа 100 відсотків життя Рівне” та управління охорони здоров’я міста Рівне. Проект спрямовано на подолання проблеми спротиву громади та медичної спільноти євроінтеграційним реформам системи охорони здоров’я.

3

Рівнянам розповіли, що одна донація крові – в середньому 450 мл – може врятувати до 3 життів. І що бути донором в європейських країнах престижно, навіть попри те, що громадянам, які здають власну кров, нічого не платять.

rfr_logo 3

Потреба в крові — як рідкісних, так і поширених груп — є завжди. Кров і їі компоненти необхідні багатьом хворим. Як свідчить статистика, кожен третій житель планети хоча б раз у житті потребує донорської крові. Найчастіше вона необхідна недоношеним дітям, хворим на рак та жертвам серйозних аварій. Цифри останніх років свідчать, що в Україні на 1000 осіб припадає 12-14 донорів. Для порівняння: у країнах Європи – 25, у США і Канаді – 40-60.

На Заході громадяни радо здають кров, бо крім врятованих життів це говорить про добрий стан здоров’я та про соціальну позицію донора. Такі люди мають більше перспектив влаштуватися на роботу і зробити кар’єру.