Ліки для українців стануть доступніші

Україна продовжує реалізовувати медичну реформу не лише, що стосується сфери надання медичних послуг, а й сфери лікарських препаратів. Відповідно до реалізації ідеї європейської інтеграції та зобов’язань, взятих Україною після підписання Угоди про асоціацію з ЄС, українці повинні мати можливість отримувати дешеві ліки. Це забезпечується програмою «Доступні ліки».

rfr_logo-3-1024x180

Днями МОЗ завершило прийом пропозицій щодо цін від виробників і за півмісяця, орієнтуючись на ці дані, оприлюднить новий перелік препаратів, які охоплює програма. Реєстр ліків, що відшкодовуються державою за урядовою програмою «Доступні ліки», переглядається Міністерством охорони здоров’я двічі на рік – у січні та липні. Це робиться задля того, щоб ціни на лікарські засоби були актуальними. Новий реєстр граничних цін на лікарські засоби для участі в урядовій програмі «Доступні ліки» Міністерство охорони здоров’я України затвердило ще на початку липня. Протягом 10 наступних днів фармвиробники та імпортери лікарських засобів подавали заяви для участі їх торгових препаратів у програмі «Доступні ліки». Заявки приймали до 12 липня 2018 року включно. МОЗ їх опрацює і вже на початку серпня затвердить новий перелік препаратів програми «Доступні ліки». Варто нагадати, що нині діючий реєстр препаратів, вартість яких відшкодовується державою, налічує 143 торгові назви лікарських засобів українського виробництва та 96 зарубіжного. Загалом для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми нині є 239 препаратів. З них 47 одиниць є повністю безкоштовними для пацієнта. За рік роботи програми, споживання препаратів, що увійшли до переліку «Доступних ліків», в середньому збільшилося майже на 90%. Споживання препаратів від серцево-судинних захворювань збільшилося на 96%, для лікування діабету 2 типу – на 73%, бронхіальної астми – на 31%. Завдяки програмі, на деякі групи препаратів, що беруть в ній участь, ціни знизилися на 60%. В середньому всі виробники знизили ціни на чверть для того, щоб долучитися до програми відшкодування.

Нагадаємо, у 2017 році мaйже 253 тиcячі житeлів Рівнeнщини скористaлися прогрaмою «Доcтупні ліки». На життєвo нeобхідні ліки мeшканцям облaсті виписaли рeцептів на понaд 17 мільйонів гривeнь. Нaйбільше скористaлися держaвною прогрaмою у Володимирeцькому, Дубрoвицькому, Зaрічненському, Здолбунівcькому рaйонах, місті Вaраш, а тaкож в ОТГ – Клеcівській, Лoкницькій та Смизькій.