Рівненщина одна з перших створила Центр громадського здоров’я

Збереження здоров’я та збільшення тривалості життя населення. Саме такі основні завдання у новоствореного Центру громадського здоров’я у Рівненській області.

rfr_logo-3-1024x180

Рівненщина стала пілотною областю, де створено заклад подібного типу. Створення єдиної системи громадського здоров’я – зобов’язання України перед ЄС. Країна пішла шляхом реформування галузі за кращими європейськими зразками. Громадське здоров’я – основа профілактичної медицини, яка має сприяти досягненню європейських стандартів якості життя та благополуччя населення.

Як повідомила в.о. керівника закладу Олена Гандзюк, нова структура утворилася шляхом об’єднання трьох центрів: профілактики та боротьби зі СНІДом, статистики та здоров’я. Впродовж декількох місяців тривала підготовча і організаційна робота до запуску установи – створення комісії з реорганізації, процедура скорочення та переведення працівників. Офіційно заклад зареєстровано 30 липня і вже видано перший наказ – введення штатного розпису в дію.

Перше й головне завдання центру – створити у суспільстві попит на здоровий спосіб життя. Адже з точки зору банальної економіки, ефективніше та дешевше зробити щеплення, чи вакцинувати дитину, ніж потім лікувати хворобу. І це проблема не окремого громадянина, а держави в цілому.

«Створення єдиної системи громадського здоров’я – обов’язок України перед ЄС. І це правильно. Адже величезні гроші виділяються на лікування важких захворювань, проте починати потрібно саме з профілактики здоров’я. І Рівненщина – одна з перших областей, де було прийняте рішення про створення Центру. До цього профілактика захворювань у нас здійснювалась різними організаціями. Зі створенням нової структури консолідуються зусилля для реклами здорового способу життя», - розповіла заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Завдяки тому, що в ЄС пропагується здоровий спосіб життя, відсоток смертності там значно нижчий. Адже увага приділяється первинній профілактиці та своєчасному зверненню до лікарів. Відтак завдання, яке покладається на ЦГЗ, нелегке, доведеться змінювати свідомість українців.

- В Україні все ще залишається високим відсоток смертності громадян від таких хвороб, як туберкульоз, інсульт, інфаркт, ВІЛ/СНІД та інших. У Європі цей відсоток значно нижчий. А все тому, що в ЄС пропагується здоровий спосіб життя та велика увага приділяється первинній профілактиці, тобто своєчасному зверненню до лікарів. Наша організація в рамках проекту «Сприяння інтеграції України в європейські мережі охорони здоров’я», значною мірою сприяла тому, щоб центр запрацював, адже розвиток системи громадського здоров’я в Україні один з пріоритетів медичної реформи, – зазначив голова БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Юрій Лазаревич.

Центр громадського здоров’я працюватиме за адресою: м. Рівне, вул. 16 Липня, 38. Серед основних завдань якого – збереження здоров’я населення та профілактика захворювань, виявлення пріоритетних проблем в галузі, епіднагляд за хворобами, забезпечення готовності та планування на випадок надзвичайних подій. Мережу центрів громадського здоров’я створюють по всій Україні. На національному рівні ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» розпочав функціонувати наприкінці 2016 року, - інформує прес-служба Рівненської ОДА.