Лише 20 відсотків пацієнтів Рівненщини отримують адекватне знеболення

Таку цифру озвучила виконавчий директор БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Ганна Котенко під час прес-конференції,  яку проводили в рамках відзначення Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги.

555

За її словами ситуація з доступом до знеболення на Рівненщині невтішна.

- У нас не існує системи, яка б давала можливість отримати конкретні дані по всіх позиціях. Ми точно не знаємо скільки було виписано «рожевих» рецептів за якими було отримано знеболення, ми не маємо змоги вести облік знеболення придбаного за державний кошт. Сьогодні ми можемо оперувати лише цифрою, яка говорить про те, що знеболюючі препарати отримують лише 20% пацієнтів, - зазначила Ганна Котенко.

Буклет 1

Попри це в області ситуація загалом з паліативною допомогою достатньо непогана. Найближчим часом відбудеться відкриття паліативного відділення у районій лікарні, що в селі Дядьковичі Рівненського району. Триває робота над створенням дитячого паліативного відділення в обласному Будинку дитини. Працюють виїзні бригади паліативної допомоги.

- Завдання правозахисників та медичної спільноти створити гідні умови, для дітей, які потребують паліативної допомоги. Створити умови і для сім’ї, і рідних цієї людини – це важливе завдання. Це яскравий каталізатор розвитку людяності у нашому суспільстві, - зазначила Вікторія Покоєвчук, спеціаліст з паліативної допомоги, заступник начальника УОЗ Рівненського міськвиконкому.

Серед іншого, на заході представили буклет, з яким батькам буде легше захищати права дітей, що потребують паліативної допомоги.

- Діти, які потребують паліативної допомоги, мають такі ж права, як і дорослі. Право на освіту, якісну медичну допомогу, тощо. У нас катастрофічно не вистачає інфраструктури, щоб діти могли реалізувати свої права, бо якщо дитинка прикута до ліжка то в українських реаліях це зробити практично не можливо, - заявила Ганна Котенко.

овідково: Паліативна допомога – полегшення страждань пацієнта. Забезпечення адекватного знеболення та надання психосоціальної і духовної підтримки хворим та їхнім сім’ям, які зіткнулися з проблемами важкого захворювання.

За даними МОЗ у 2017 році –  майже 17 500 українських дітей, за даними ЮНІСЕФ – від 30 000 до 70 000 дітей потребували паліативної допомоги.  Така розбіжність свідчить про недостатню увагу з боку держави до проблем невиліковно хворих дітей. Крім того в Україні відсутнє чітке законодавство, яке визначає статус дітей, які потребують паліативної допомоги. В результаті чимало маленьких пацієнтів змушені жити з нестепним болем, бо лікарі відмовляються надавати допомогу важкохворим дітям.

Захід проводився у рамках проекту «Розвиток дитячої паліативної допомоги в Україні» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.