Реалізації жінки в суспільстві – найкращий спосіб боротьби з домашнім насильством

У цьому переконує Лариса Гунько, голова правління Центру підтримки громадських ініціатив «Чайка». Її організація впродовж 18 років займається впровадженням гендерної рівності в суспільстві, допомагає жінкам, які стали жертвами домашнього насильства.

P81123-114759

За словами Лариси Гунько, те, що колись видавалося фантастичним, нині стало реальним і кривдника можна притягнути до відповідальності.

-          Нарешті в суспільстві буде усвідомлення, що домашнє насильство це порушення прав людини і що воно має гендерне забарвлення. Статистика яскраво свідчить, що здебільшого страждають жінки і діти. Так, є випадки коли насиллю піддаються чоловіки, але це поодинокі ситуації, - заявляє пані Гунько.

Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка»  надає найрізноманітнішу допомогу жінкам і цей процес є конфіденційним: правову, юридичну, психологічну.  Крім того фахівці організації докладають чималі зусилля до інформаційно роз’яснювальної роботи.

-          Завжди стоїть питання, чому жінки не йдуть, чому мовчать, чому терплять знущання над собою? Це дуже велика проблема. Скривджені жінки  бояться осуду та розголосу, їм не має куди піти, вони фінансово залежні від чоловіків.  Тому ми  вважаємо, що одним з шляхів вирішення цієї проблеми є сприяння реалізації жінки  в суспільстві, щоб вона відчувала себе незалежною, щоб  свідомо могла приймати рішення, яке буде в інтересах збереження її життя та безпеки, в інтересах дітей, - розповідає пані Лариса і представляє статистику по зверненнях до центру «Чайка», - Близько 20 жінок звертаються за допомогою кожного місяця. А ось за останній місяць ця цифра складала аж 40 жінок. І тенденція така, що звертаються члени сім’ї учасників АТО. Це проблема пов’язана з психологічними нюансами, яка виливається в прояви агресії та насильства. Це те, на що ми не можемо закрити очі. Дуже багато звернень отримуємо від молодих жінок віком  до 25 років, у чиїх сім’ях ідуть справжнісінькі баталії. І це знову ж таки недоліки того, що в нас слабка інформаційна кампанія й молоді люди не усвідомлюють, що подружжя, це партнерські відносини. Що всі конфлікти необхідно вирішувати мирно й в інтересах збереження сім’ї та дітей. Часто за допомогою звертаються люди похилого віку, які страждають від насильства дорослих дітей.

Фіксуються непоодинокі факти економічного насильства, позбавлення майна та засобів  до існування людей похилого вікую. Щодо дітей, то за словами Лариси Гунько з ними ситуація особлива.

-          Діти часто страждають не лише від фізичного чи економічного насильства, тобто не мають того, чим їх мали б забезпечити батьки для нормального життя та розвитку, для щасливого дитинства. Бувають значно прикріші ситуації, коли діти стають об’єктом маніпулювання та шантажу, торгів. В результаті таких дій їх  психіка руйнується і наслідки набагато гірші ніж  від фізичного насильства.  Про це треба комунікувати щодня.  Озвучувати шляхи та варіанти вирішення проблем. Україна потребує системності, щоб жінки знали та розуміли куди їм та у яких випадках необхідно звертатися за допомогою.  Крім того кожна жінка має усвідомити, що життя набагато важливіше ніж війни за шафи, квартири чи  автомобілі, - запевняє Лариса Гунько.

Публікація підготовлена в рамках проекту «Силами громади – проти домашнього насильства» за Підтримки Рівненської ОДА, що реалізовується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне»