Всесвітній день з туберкульозом

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається 24 березня в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу – туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Україна 9 місця серед країн, що перейшли поріг епідемії. Найчастіше туберкульоз вражає представники уразливих груп (людей, що живуть з ВІЛ, осіб без місця проживання, споживачів наркотичних речовин, людей, що перебувають в місцях позбавлення волі).

З початку 2014 року Рівненським обласним відділенням ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» за підтримки ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій» реалізується проект «Зниження епідемії туберкульозу серед уразливих груп Рівненської області». В рамках проекту на туберкульоз буде обстежено не менш ніж 400 представників уразливих груп населення, надано підтримку у лікуванні для не менш ніж 100 людей. Задля вирішення проблеми поширення туберкульозу серед представників уразливих груп в області, буде розроблено регулюючі нормативно-правові документи.

Основною складовою, захворюваності на туберкульоз, є соціальні чинники:

1.  соціально-економічна криза в країні;

2.   недостатнє фінансування протитуберкульозних заходів та закладів;

3. низький прожитковий рівень, ослаблений колективний імунітет, незбалансоване харчування, алкоголізм, наркоманія.

Туберкульоз залишається викликом для системи охорони здоров’я, яка не може повноцінно боротися з цією епідемією через обмежене фінансування. Одним із своїх завдань в напрямку подолання епідемії РОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» вважає лобіювання фінансування регіональної та районних програм протидії туберкульозу.

Поради рівнянам !!!

Як вберегтися від туберкульозу:

1. Правильно харчуватися, займатися фізкультурою, загартуванням, дотримуватися особистої гігієни, бувати на свіжому повітрі.

2. Негайно звертатися до лікаря при виявленні наступних симптомів:

- кашель протягом 2-3 тижнів і більше, часто з виділенням мокротиння;

- безпричинна втрата ваги;

- втомлюваність;

- підвищена температура тіла;

- підвищена пітливість, особливо вночі;

- утруднене дихання;

- біль у грудях;

- поганий апетит;

- кровохаркання.

3. Не відмовлятися від щеплення проти туберкульозу (БЦЖ).

4. Дітям – щорічно обстежуватися на туберкульоз шляхом проведення проби Манту (в школі або в поліклініці за місцем проживання). З 15- ти річного віку обов’язково щорічно проходити флюорографічне обстеження.

5. Не мати шкідливих звичок (алкоголь, цигарки, наркотики).

6. Один раз на два роки проходити флюорографічне обстеження.