Лікуватися від туберкульозу на Рівненщині заохочуватимуть продуктовими пайками

Про ситуаціюЗдолаємо туберкульоз разом боротьби з епідемією туберкульозу на Рівненщині говорили лікарі та представники громадських організацій.

На сьогодні ситуація із захворюванням на туберкульоз у Рівненській області значно покращилася в порівнянні з попередніми роками. Наприклад, у 1995 році нараховувалося 69 випадків захворювання на 100 тис. населення, а от у 2012 році ця цифра знизилася до 54 випадків на 100 тис. Але, звичайно, до подолання епідемії ще далеко.

Тому пердставники громадської організації РОВ ВБО "Мережа ЛЖВС" та лікарі Рівного вирішили розповісти про ситуацію із захворюванням в області та можливості подолання епідемії.

У Рівному розкажуть про лікування та профілактику туберкульозу

- Дуже важливим у боротьобі з хворобою є вчасна діагностика захворювання та правильне лікування, - вважає голова правління РОВ ВБО "Мережа ЛЖВС" Юрій Лазаревич.

Для цього у нашій області є всі необхідні прилади, які допомагають виявити захворювання на ранніх стадіях та визначити тип туберкульозу. Адже їх є декілька і кожен потребує різного лікування.

Які щеплення обов’язкові й безкоштовні: що слід знати рівнянам

Сьогодні все частіше на Рівненщині зустрічаються мультистійкі форми туберкульозу, які дуже важко лікуються. Щоб повінстю вилікувати таку форму захворювання, потрібно 20 місяців, вартість лікування за 1 міяць становить близько 30 тис. грн.

- У 2013 році на лікування туберкульозу в області було виділено 2 млн. грн. Але цих коштів вистачило лише на закупівлю протитуберкульозних препаратів, - розповідає лікар-фтизіатр Валерій Тимошковець. - А для лікування туберкульозу потрібні додаткові препарати, які хворі мають купувати за власний кошт.

Допомогти стимулювати людей до діагностики та лікування туберкульозу на Рівненщині взялася громадська організація РОВ ВБО "Мережа ЛЖВС". Для цього вони готують продуктові пайки для осіб із незахищених прошарків населення.

А ще цьогоріч 10 жителів Рівненщини, які хворіють на мультистійку форму туберкульозу, будуть лікуватися за кошти глобального фонду. Ці люди будуть відібрані спеціальною комісією з числа тих, хто вперше став на облік і належить до соціально незахищеної групи населення та має бажання лікуватися.

Автор: Наталія КУЛІНІЧ
06.05.2014
https://ogo.ua/articles/view/2014-05-06/50703.html