Зниження епідемії туберкульозу серед уразливих груп Рівненської області

Останнім 2–3 роки ситуація з епідемією туберкульозу в Україні, згідно зі статистичними даними, почала потроху поліпшуватися. Однак було б неправильно поспішати з висновками. Необхідно уважно вивчати та аналізувати сьогоднішню ситуацію. Саме це протягом останнього року робила в Рівненській області ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Про це 23 грудня 2014 року розповіли учасники прес-конференції «Зниження епідемії туберкульозу серед уразливих груп Рівненської області».

Туберкульоз належить до одних із найбільших викликів суспільства 21-го сторіччя. Ця хвороба стоїть поряд із чумою та вірусом Ебола. Ця хвороба існує скільки людство себе пам’ятає. Вчені довели, що на туберкульоз хворіли навіть єгипетські фараони. Нині у світі кожні 15 секунд від цієї недуги гине одна людина. Така статистика вражає.

На жаль, сьогодні  Україна за кількістю хворих – перша у Європі. І хоча після піку, якого захворюваність на туберкульоз досягла в 2008 році, ситуація поступово поліпшується, тим не менш, в країні щогодини на туберкульоз хворіє чотири людини. Зокрема в Рівненській області в рік фіксують 700 хворих, тобто 2-3 людини в день.

Нині на Рівненщині провели обстеження вразливих на туберкульоз верств населення.

Юрій Лазаревич, голова правління РОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»:
– Ми реалізовували проект, який направлений на раннє виявлення туберкульозу в групах ризику. За цей проект було обстежено близько 400 паціентів. І в 39 людей було виявлено туберкульоз. Їх було передано в медичні заклади для подальшої діагностики та лікування.

Микола Ординський, обласний фтизіатр, заступник головного лікаря ТМО «Фтизіатрія»:
- В нашій області проживає 1 мільйон 155 тисяч населення. Ми виявляємо в рік більше 700 хворих, тобто вдень 2-3 хворих на туберкульоз. На Рівненщині найчастіше страждають від туберкульозу мешканці північних районів – Березнівського, Сарненського, Зарічненського.. Це пов’язано із безробіттям.

Аби зупинити хворобу, в Україні проводять вакцинацію. Та кілька останніх місяців на Рівненщині вакцини від туберкульозу бракувало.

Вікторія Покоєвчук, заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому:
– Ми отримали 2 великі партії вакцини БЦЖ, і на сьогодні ситуація значно покращилася. Якщо по пологовому будинку в нас було тільки 30 % від плану вакциновано, то сьогодні в нас 43 % за останній місяць. Вакцина БЦЖ є в дитячих поліклініках. На сьогоднішній день є тільки проблема з туберкуліном, бо дітям треба робити пробу манту. В будь-якому разі вакцина на сьогоднішній день є, вона закуплена.

Але туберкульоз – не смертний вирок. Головне – вчасно почати його лікувати. Головною проблемою у боротьбі із туберкульозом залишається  байдужість людей до свого здоров'я, кажуть медики. Вчасно виявлені симптоми туберкульозу допоможуть впоратись із хворобою. Важливо, не відкладати, а при найменшій загрозі йти до лікарні, – пояснює Вікторія Покоєвчук.

Зверніть увагу на 9 симптомів туберкульозу легенів:

1) кашель 2 тижні і більше
2) втрата маси тіла
3) стомлюваність
4) лихоманка
5) потіння вночі
6) біль в грудній клітці
7) задишка
8) втрата апетиту
9) кровохаркання

Варто пам’ятати, що ця недуга передається повітряно-крапельним шляхом. Туберкульозна паличка є майже в кожної людини, але хворіють лише 10 %, кажуть медики.

(с) чаРівне, Денис Грищук
(с) Сфера-ТВ